Tradicionalnu grčku kuhinju čine brojna jela koja sve ljubitelje gastronomije mogu osvojiti već nakon prvog zalogaja. Jedan od sastojaka koji se nerijetko koristi u ovim jelima je i feta – vrsta bijelog sira meke, glatke i kremaste teksture. Ona se najčešće koristi kao dodatak različitim salatama – kao što su salata od lubenice ili cikle – ali i kako bi se napravila feta saganaki.
Zanimljivog naziva i još zanimljivijeg okusa ova delicija poziva sve one koji vole feta sir da ga isprobaju na nešto drugačiji način. Štoviše, za njegovu pripremu potrebno vam je samo nekoliko minuta.
Što je feta saganaki?
Iako se feta uglavnom konzumira dok je svježa, u ovom slučaju ona se prži na maslinovom ulju. Prije toga, uvaljajte je u smjesu posebnih sastojaka, a upravo oni feti daju nešto drugačiji okus. Međutim, dobra vijest je da te sastojke lako možete nabaviti – a moguće je i da ih već imate kod kuće.
U pitanju su sezam i med, a uz njih vam je za pripremu potrebna i mala količina brašna te jedno jaje. Inspiraciju za ovaj recept, koji je prilagođen kućnim uvjetima, pronašli smo na Instagram profilu @dvirshastel, a u nastavku donosimo cjelokupan proces pripreme.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Sastojci
- feta sir
- žlica sezama
- žlica meda
- 40 g brašna
- jaje
- maslinovo ulje
Priprema
Iako je glavna zvijezda ovog recepta feta sir, njega je potrebno uvaljati u smjesu od umućenog jajeta i brašna. Nakon toga, feta sir uvaljajte u smjesu od sezama i meda. Naposljetku, feta sir ispržite na maloj količini maslinovog ulja – to učinite s obje strane. Ipak, postoji još jedna – u određenoj mjeri izmijenjena – verzija ovog recepta. Ona nalaže upotrebu kore za pitu u koju bi fetu trebalo umotati, a nakon toga peći u pećnici na 180 stupnjeva. Na vama je da se odlučite koju varijantu ćete isprobati, a naš glas odlazi za obje.
Na kraju, feta saganaki se najčešće poslužuje s malom količinom iscijeđenog limuna, a neki preferiraju dodati papar te još sezama i meda. Naravno, najbolje je da ovo jelo servirate dok je još toplo – a ono se idealno kombinira sa salatom.
*Članak je preuzet s Journal.rs
Foto: Instagram (@avlibytashas@dvirshastel, @julynohrina, @homemade_byrose)