Poznati brend Ferdinand knedle već niz godina ljubitelje ove tradicionalne poslastice okuplja na nekoliko beogradskih adresa, od 2022. godine i u Zagrebu (Radićeva 23), a uskoro otvaraju i svoju prvu ‘morsku adresu’. U slanim i slatkim lopticama uskoro će moći uživati i stanovnici i posjetitelji Rijeke.
Po čemu su ove knedle toliko posebne? Vlasnik i pokretač brenda, Nikola Nedeljković, za Journal je još povodom otvaranja trgovine u Zagrebu ispričao priču o uspjehu i planovima svojih Ferdinand knedla.
Za carski osjećaj
‘Mi konstantno radimo na razvoju novih okusa, što na prvu možda izgleda jednostavno, ali nije nimalo tako. Svaki naš proizvod od inicijalne ideje do puštanja u prodaju prođe faze testiranja i adaptacije koje nekada traju i po 6 mjeseci. Moj favorit je marakuja, divlja kupina, miks slatko kiselog okusa u tijestu pripremljenom na tradicionalan način. Ipak, izbor koji ću uzeti ovisi od dana, raspoloženja i potrebe za voćnim, kremastim ili čokoladnim okusima, a na sreću Ferdinand knedle sve ovo imaju u svojoj ponudi’, ispričao nam je tada te ukratko i objasnio kako je došlo do samog imena.
Naime, došao je do informacije o caru Ferdinandu I koji je obožavao knedle i morao ih je dobiti u svakom trenutku kada je ih je poželio. Jednom prilikom, dvorski kuhar mu se ispričao jer nema marelicu zbog zime i da nije u mogućnosti pripremiti knedle, a odgovor cara je bio više nego jasan: Ja sam car i hoću knedle!
‘Dalje je sve bilo jednostavno, prepoznao sam ono što želimo omogućiti ljubiteljima ove tradicionalne poslastice, a to je da se osjećaju kao car kada im se jedu knedle i da ih mogu dobiti u svakom trenutku bez obzira na godišnje doba’, rekao nam je Nikola Nedeljković.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Sve proizvode pripremaju na tradicionalan način od svježih sirovina obrađenih u njihovoj proizvodnji, a knedle kuhaju pred samim kupcima. Kao baza za tijesto izvrsnim se pokazao lički krumpir. U ponudi imaju više od 20 okusa pa će tako i Riječani već ovog ljeta moći uživati u klasicima poput marelice, šljive i Nutelle, ali i u raznim slanim okusima grčke knedle s feta sirom i crnim maslinama kao i one sa špinatom i mozzarellom.
Foto: Tatjana Bukvić i Instagram (@ferdinandknedle.hr)