Vilinski kruh, odnosno popularan “fairy bread” šnita je običnog bijelog kruha namazana maslacem ili margarinom te posuta šarenim mrvicama za kolače, i najčešće prerezana dijagonalno, u trokut. Ova nadasve jednostavna, brza i jeftina poslastica izgleda nevjerojatno primamljivo, a trenutno je sve popularnija u oblicima raznih božićnih motiva.
Fairy bread popularan je australski snack na dječjim rođendanima i proslavama, a datira još iz 1920-ih, kada se prvi puta u novinama spominje njegov recept. Diljem Australije i Novog Zelanda i dan danas nemoguće je zamisliti djetinjstvo bez ove slastice, a to potvrđuje i 24. studenog – službeni datum kada se slavi “Fairy bread day”.
Slatka i hrskava poslastica u božićnom izdanju jednako je jednostavna za pripremu; trebat će vam kruh, maslac, šarene kuglice i mrvice, božićni kalupići za kekse i malo mašte!
Pomoću kalupa možete izrezati kruh u obliku zvjezdica, snjegovića, srca ili bilo kojeg drugog božićnog motiva, a ako nemate kalupe jednako efektno izgledati će i trokutići kruha poslagani u obliku božićnog drvca.
Sa šarenim mrvicama slobodno pretjerajte; što šarenije i veselije to bolje! Mrvice mogu biti čokoladne ili u određenoj boji/obliku, kako god se odlučite, no ipak pripazite na jedno – umjerenu konzumaciju ove zabavne slastice.
Ukoliko niste fan slatkih, hrskavih sendviča, a ipak vam ove božićne kreacije izgledaju primamljivo, šarenim “fairy” mrvicama možete se poigrati u dekoriranju zimskih koktela ili kolača!
Foto: Instagram