Jeste li ikada žudjeli za obrokom kao što ga je baka pripremala? Što kažete na večeru koju je pripremila tuđa baka? U restoranu Enoteca Maria, projektu pod nazivom Nonnas of the World, ova ideja dobila je potpuno novu dimenziju – svake večeri kuhinju preuzima druga baka iz različitog kutka svijeta.
Osnivač restorana Joe Scaravella zamislio je ovaj koncept u želji da oživi nostalgične okuse obiteljskih recepata nakon što je početkom 2000-ih izgubio majku i baku. Godine 2007., otvorivši Enotecu Maria na Staten Islandu, Scaravella je zaposlio talijanske bake kao glavne kuharice, dijelom da održi uspomenu, a dijelom da stvori autentično iskustvo domaće kuhinje.
Svaka nonna donosi drugačije okuse na stol
Prekretnica se dogodila 2015., kada je Scaravella pozvao baku iz Pakistana da jednu večer vodi kuhinju. Enoteca Maria od tada poziva bake iz cijelog svijeta, omogućujući gostima da uživaju u pravim jelima pripremljenim prema obiteljskim receptima iz Perua, Japana, Egipta, Uzbekistana, Tajvana i drugih zemalja. Svaka nonna donosi specifične okuse, začine i priče, nudeći jelovnik koji se stalno mijenja, uz dodatak klasičnih talijanskih jela koja su uvijek u ponudi.
Obroci u Enoteci Maria prilika su za otkrivanje nepoznatog i susret s različitim kulturama kroz okuse. Poslužuju se jela od domaće tjestenine do egzotičnih začina koji odišu autentičnošću jer su sastojci pažljivo birani po želji svake bake. Gostima se nudi i posebna prilika za učenje kroz besplatne individualne satove kuhanja s nonnama, koji ne samo da otvaraju vrata tradicionalnim receptima, već i povezuju generacije kroz zajednički trud i ljubav prema kulinarstvu.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Radno vrijeme Enotece Maria je ograničeno na petak, subotu i nedjelju, s tri termina za večeru, a rezervacija je obavezna. Sam dolazak do restorana često predstavlja poseban doživljaj: gosti mogu uzeti trajekt iz Manhattana do Staten Islanda i prošetati nekoliko minuta do restorana, čineći cijelo iskustvo više od samog obroka – to je pravi mali gastronomski put kroz svijet.
Vlasnik Scaravella kaže da je njegova misija stvaranje prostora gdje se ljudi mogu povezati kroz jednostavnu, ali snažnu emociju – ljubav prema hrani koja povezuje ljude bez obzira na njihovo porijeklo. Dok sjedite u toploj i opuštenoj atmosferi restorana, osjetit ćete ne samo okus hrane već i osjećaj domaćinstva koje svaka baka unosi u svoja jela.
Restoran također nudi liniju proizvoda pod nazivom Nonnas of the World, koja uključuje umake i robu inspiriranu njihovim kuhinjama, a njihovi su recepti utkani i u virtualnu kuharicu, kao još jedan korak u očuvanju bogatog gastronomskog naslijeđa.
Foto: Pexels, Instagram (@enoteca_maria)