Posjetile smo Eateriu, omiljeno gastro odredište s vjerojatno najljepšim pogledom na cijeli Zagreb. U velikom prostoru na sedmom katu poslovne zgrade smjestio se restoran koji se po mnogočemu ističe od klasičnih gradskih bistroa. Eateria je još uvijek nova na zagrebačkoj gastro sceni, a već je okupila vrhunski tim mladih profesionalaca koji odlično funkcioniraju i imaju velike planove za budućnost. O kuhanju, uređenju, prilagođavanju izazovnim vremena i brojnim novitetima porazgovarale smo s vlasnicom Tenom Majetić.
Eateria by Tena Majetić
Tena je već godinama vlasnica poznatog Cateringa Majetić, tako da je dobro upoznata s gastro scenom i ugostiteljstvom u Hrvatskoj. Cijela ideja o otvaranju restorana nastala je, zapravo, potpuno slučajno i spontano. Zbog situacije koja nas je sve obuhvatila, vlasnica se morala prilagoditi novoj dinamici tržišta što je rezultiralo hrabrom idejom o restoranu Eateria – a na kraju i uspješnoj realizaciji. Eateria je tako nastala u jeku pandemije, s prvotnom idejom kvalitetnih gableca za poslovne ljude. S povećanjem posjeta i pozitivnim komentarima klijenata, ali i uz ideje tima koji su osluškivali njihove želje, gastro ponuda se proširila i podigla na viši nivo. Ovaj rooftop restoran u Zagrebu poziva na opuštena druženja u prekrasnom ambijentu s jedinstvenim pogledom na cijeli Zagreb.
Ambijent i uređenje prostora
Prostor restorana moderno je uređen, a istovremeno je cozy i prozračan, čemu pridonose velike staklene stijene, biljke i cvjetni aranžmani te pažljivo odabrane dekoracije. Centar pozornosti definitivno privlači spektakularan pogled. Ovo je jedinstveno mjesto u Zagrebu gdje se u hrani uživa s panoramskim pogledom na cijeli grad. Na trenutke se čini kao da i nismo u Zagrebu, već u nekoj svjetskoj metropoli poput Madrida ili New Yorka.
Za uređenje interijera zaslužna je dizajnerica Monika Stojanova, koja vodi dućan Mashroom u Medvedgradskoj, odakle su i neki komadi poput lampa i kamina.
Restoran je okružen staklenim stijenama i rooftop terasom, što danju osigurava veliku količinu prirodnog svijetla, a noću impresivne prizore osvijetljenog grada. Najspektakularniji dio dana možda je, ipak , zalazak sunca u kojem vrijedi doći uživati. “Zalazak sunca kakav nisam znala da postoji u ovom gradu dok nismo došli u ovaj restoran, i dalje se svaki dan čudim koliko je predivan.” kaže Tena. U toplim se danima u hrani i koktelima uživa i na terasi koja ima dva predivna vrta, mediteranski i kontinentalni.
Večeri u tjednu veselije su radi live svirki; nedavno su atmosferu podizali Tena Vodopija, mladi bendovi, glazbenici i tango bend.
Osim standardne restoranske ponude, postoji i opcija zakupa prostora za manje grupe radi raznih prigoda, od krštenja, krizmi, diploma do privatnih evenata, a odvijaju se čak i manja vjenčanja.
Novi sezonski meni
Eateria je počela kao bistro, ali kako su s vremenom rasli, tako je rastao i tim ljudi, a zatim, logično, i sam nivo kuhanja. Mladi tim kuhara koji je zaslužan za kreativan razvoj i novu, vrlo ozbiljnu gastronomsku ponudu vodi chef Antonio Koprić. Trenutno je fokus na à la carte meniju, a u planu su uskoro i degustacijski meniji, s kojima će započeti na Valentinovo.
“Prije svega moram istaknuti mladi tim ljudi bez kojeg ništa ne bi bilo moguće. Oni su ti koji potiču naš rast, razvoj, nove edukacije i ideje” započinje priču Tena Majetić.
Na novom, sezonskom à la carte meniju našla su se vrlo ozbiljna jela od kojih se ističu pivac, sporo pečena janjetina i domaći boškarin, koji se rijetko nađe u zagrebačkoj ponudi. Sva su jela popraćena zanimljivim etiketama s nove vinske karte za koju je bio zadužen Boris Pobor, voditelj servisa Eaterie.
U ponudi su osim à la carte menija i nesvakidašnji “gableci s odmakom“, iako su uvijek nađe i koji klasičan, kao što su filane paprike i sarme. Zanimljiv je i koncept “domaća nedjelja u Eaterii“, koju čini posebna ponuda klasičnih nedjeljnih jela kao što su picek s mlincima ili buncek. Jela koja nedjeljom inače kuhaju bake izvode se po tradicionalnim receptima naših starih, bez puno eksperimentiranja.
“Sve namirnice u Eateriu dolaze iz lokalnog uzgoja, nabavljaju se od domaćih OPG-ova. Baš sve je hrvatskog uzgoja, od mesa do povrća, a naravno kuha se iz nule, bez kupovnih temeljaca ili gotovih proizvoda” ističe Tena.
Eateria se nalazi na adresi Koranska 2. Radno vrijeme je od utorka do subote od 12 do 23h, te nedjeljom od 12 do 18h.
Foto: Tatjana Bukvić