Društvene mreže prepune su profila na kojima možete naći torte poput pravih umjetničkih djela, ali onaj koji predstavlja rad Osječanke Dunje Primožić zaista je poseban, odnosno – posebna je ona. Dunji je samo 17 godina, maturantica je Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđer Bošković, smjer Nutricionist, a kad nije u školskim klupama, neumorno izrađuje torte. Za nešto više od tri mjeseca završava njeno školsko doba, nakon čega joj je želja započeti se i profesionalno baviti slastičarstvom i povezati ga sa stečenim znanjem o nutricionizmu. Dunjine su torte već sad istinska remek-djela, zato vam predstavljamo njenu priču…
Prva torta s 13 godina
- Kada se rodila tvoja ljubav prema izradi torti?
Otkrivanje ljubavi prema slastičarstvu dogodilo se prije nepune četiri godine. U vrijeme lockdowna, zbog viška slobodnog vremena i nemogućnosti kretanja, na društvenim mrežama počela sam pratiti samo sadržaj vezan uz kuhinje i pečenje. Kuhanje me nije dovoljno impresioniralo, ali slastičarstvo me zaintrigiralo. Krenula sam s basic receptima poput cheesecakea i počela sam polako upoznavati moć slobode kombiniranja namirnica, isprobavanja, a s druge strane i ukrašavanja koje me do danas najviše usrećuje. Ne volim ponavljati stil ukrašavanja, volim se svakoj torti posebno posvetiti.
Želim da su moje torte kao haute couture, jedinstvene.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Smirenost i posvećenost kao vodilja
- Jesi li potpuno samouka?
Iako je sve krenulo doista spontano, nakon par mjeseci, s 14 godina, imala sam priliku upisati Učilište za slastičara kojim sam stekla zvanje slastičar, no najviše znanja i vještina su mi donijele edukacije, radionice i razni You tube tutorijali.
- Koja je tvoja osnovna filozofija, čime se vodiš prilikom stvaranja?
Moja filozofija je vrlo jednostavna. Kada je riječ o početnoj fazi izrade torte najviše volim staviti fokus na smirenost i vremensku neograničenost kako bi svaka stavka torte bila zadovoljavajućeg rezultata. S druge strane, kada je riječ o ukrašavanju najviše volim slobodu, promišljenost, kombiniranje raznih tehnika. Smatram da fokus svakog slastičara treba biti na kvaliteti, prepoznatljivosti, mašti i konstantnom educiranju.
Ovisno o torti, ali koji god sastojak je u pitanju najbitnija mi je kvaliteta. Nikada si ne dopustim jeftiniju verziju određenog proizvodu ili lošiju zamjenu za isti. Kvaliteta sastojka je velik dio uspješne slastice, ne smije biti zanemariva, usputna.
- Za koje sve prilike izrađuješ torte i postoji li neka koja je bestseller?
Najčešće su u pitanju rođendani, djevojačke zabave, vjenčane torte, prva pričest, krizma… Nerijetko se ljudi odluče za tortu kao poklon voljenoj osobi za razne prigode. Ljudi zaista vole razne kombinacije. Najčešće su favoriti torte koje sadrže orašaste plodove i voće, dok s druge strane i čokoladno orašaste torte jednako tako ljudi obožavaju. Ako bih ja birala, kesten- višnja i mak-limun su moji vječni favoriti.
Foto: Marin Rašić i Instagram (@gateaubyd_)