Imamo recept: Što je Dubai čokolada i zašto je svi pokušavaju napraviti?
Imamo recept: Što je Dubai čokolada i zašto je svi pokušavaju napraviti?

Imamo recept: Što je Dubai čokolada i
zašto je svi pokušavaju napraviti?

Ako ste proveli barem malo vremena na društvenim mrežama, sigurno ste naišli na viralnu Dubai čokoladu. Ova slastica, rođena u čuvenoj slastičarnici The Fix iz Dubaija, postala je prava zvijezda zahvaljujući platformama poput TikToka. Snimke oduševljenih korisnika učinile su je globalno prepoznatljivom, a sviđa im se spoj kremaste pistacije, hrskavog kadaifa i glatke čokolade.

Hrskavi slojevi fino prženog kadaifa, u kombinaciji s neodoljivom kremom od pistacije, stvaraju kontrast kojem je teško odoljeti. Kadaif su zapravo tanki rezanci napravljeni od brašna i vode (kod nas je dostupan u specijaliziranim trgovinama poput Habibi Orienta).

Zahvaljujući popularnosti, ljudi iz cijelog svijeta trude se napraviti vlastite verzije ovog slatkog fenomena. Iako mnogi možda nemaju priliku posjetiti Dubai, dobra vijest je da postoji mnoštvo recepata koji omogućuju da ovu luksuznu poslasticu napravite kod kuće. Sa samo nekoliko ključnih sastojaka – čokoladom, pistacijama i kadaifom – možete replicirati čokoladu koja osvaja na prvi zalogaj.

Recepti se razlikuju, no osnova ostaje ista – preprženi kadaif dodaje hrskavost, dok pistacija donosi bogatstvo okusa. Sve to obavijeno slojevima čokolade stvara desert koji je jednako vizualno privlačan koliko i ukusan. Mnoge verzije uključuju prilagodbe poput različitih vrsta čokolade ili dodatnih začina, no svi se slažu u jednom – Dubai čokolada je pravi hit i nešto što morate probati.

Dubai čokolada

Sastojci:

Priprema:

Najprije rastopite čokoladu i ravnomjerno je rasporedite po kalupu u kojem planirate praviti čokoladice. Možete koristiti silikonski kalup, a ako ga nemate, možete iskoristiti kalup za muffine ili kruh, prethodno obložen papirom za pečenje. Obavezno premažite čokoladom i stranice kalupa. Zatim usitnite kadaif, otopite maslac na tavi i dodajte usitnjeni kadaif. Pržite ga dok ne dobije blago zlatnu boju i postane hrskav. U međuvremenu, zagrijte kremu od pistacija i pomiješajte je s prženim kadaifom. Ovu smjesu stavite u kalup obložen čokoladom, prelijte još jednim slojem čokolade i ostavite u hladnjaku da se stisne. Nakon toga, čokoladice su spremne za posluživanje.

Foto: Instagram (@fixdessertchocolatier)

Učitati još
Zatvori