

Doručak je najvažniji obrok u danu – a kako ga različiti narodi konzumiraju, varira. Neki od klasičnih obroka koje ljudi širom svijeta konzumiraju za doručak su zobena kaša, kajgana, sendviči, žitarice, te pecivo i jogurt. Dok su te namirnice definitivno baza brojnih doručaka širom svijeta – varijacija i kombinacija je mnogo.
Također, kako će doručak izgledati umnogome ovisi i od tome kakav ritam i stil života ima koji narod. Baš zbog toga, odlučili smo istražiti kako neki narodi konzumiraju najvažniji obrok u danu. Ovoga puta, fokus je na Talijanima, Dancima i Amerikancima.
Doručak širom svijeta
Francuska
Francuzi se vode parolom da je obrok vrijeme uživanja – s jelom se ne brza – i isti se nikako ne jede ispred kompjutera na poslu. Poznato je da Francuzi svakodnevno odvajaju više od sat vremena za ručak, koji uglavnom podrazumijeva i čašu kvalitetnog crnog vina. Ovaj narod također važi i za jedan od zdravijih – ljudi su mahom vitki i u formi.
Kako to postižu uz neodoljivo pecivo koje često konzumiraju? Pa, tajna leži u tome da Francuzi uglavnom ni ne jedu to pecivo svakodnevno. Njima doručak definitivno nije najvažniji obrok u danu. Jutra uglavnom započinju uz jogurt i voće, sok ili krišku kruha uz džem. Kava je obavezna – i pije se – in true European fashion – mnogo i često.
Danska
Danci su narod koji voli doručak – a kvaliteta namirnica tipičnih za taj obrok može biti razlog tome. Kvalitetan kruh od žitarica (koji je i tajna dugovječnosti stogodišnjaka) osnova je svakog dobrog jutra. Uz kruh, Danci tipično jedu krem sir ili maslac, sir, kuhano jaje, suhomesnate proizvode i džem.
Kao i Francuzi – i Danci cijene dobru šalicu kave, ali vole i čaj. Ako se ne odlučuju za slani doručak, Danci konzumiraju muesli, jogurt ili zobenu kašu. Kvaliteta sastojaka je imperativ – a doručak je važan i dragocjen obrok. Možda je to razlog zašto mnogi putuju u Kopenhagen jesti u nekim od najboljih restorana na svijetu.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.


Amerika
Amerikanci vole sladak doručak – i oni klasici koje viđamo u filmovima zapravo su dio njihove svakodnevice. Palačinke i vafli su obavezni – i jedu se uz javorov sirup, voće i čokoladne sirupe. Ipak, kao narod koji mnogo vremena provodi van kuće, Amerikanci se nerijetko odlučuju i za kupovni sendvič.
U žurbi u kojoj se uglavnom nalaze, najrealističniji doručak im su im upravo – muesli. Nismo iznenađeni što baš iz Amerike potiču neki od najslavnijih kupovnih mueslija. Ipak su oni srž najbitnijeg obroka u danu ovog naroda.