Doris Valković radi kolač savršen za Uskrs i sva druga proljetna druženja: Imamo recept
Doris Valković radi kolač savršen za Uskrs i sva druga proljetna druženja: Imamo recept

Doris Valković radi kolač savršen za Uskrs i sva druga proljetna druženja: Imamo recept

Dok nas još malo manje od mjesec dana dijeli od Uskrsa, i prvi proljetni dani idealni su za okupljanja obitelji i prijatelja. Ako odlučite pozvati ekipu na druženje na suncu na terasi, a ne priprema vam se velika gozba – kava i ukusan kolač bit će idealna kombinacija.

Kod Doris Valković vidjeli smo recept za prekrasan proljetni kolač, koji je po nama idealna poslastica i za druženja, ali i za sam Uskrs. Doris je s nama podijelila recept, a mi ga u nastavku dijelimo s vama!

Recept za kolač od mrkve

*1 šalica = 250 ml*

Sastojci za biskvit:

  • 1 žlica mljevenih chia sjemenki
  • 1/3 šalice (90g) izgnječene banane (cca jedna manja banana)
  • 1/4 šalice maslaca od oraha, kikirikija, lješnjaka ili nekog drugog po želji (neslanog)
  • 3/4 šalice (90g) ribane mrkve
  • 1/4 šalice zobenog mlijeka
  • 1/2 žlice jabučnog octa
  • 3/4 šalice (80 g) zobenog brašna
  • 3/4 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone

Sastojci za kremu:

  •  1 šalica biljnog pripravka za šlag
  • 200 g biljnog namaza (zamjena za krem sir)
  • 1 žlica ekstrakta vanilije

Priprema:

  • Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup obložiti papirom za pečenje (osim ako koristite silikonski)
  • Pomiješati mljevene sjemenke s 3 žlice vode.
  • U zdjelu staviti mokre sastojke, dodati chia jaje te pomiješati.
  • Dodati suhe sastojke, pomješaati i prebaciti u kalup. Staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 30 minuta, dok čačkalica ne izađe suha. Biskvit će biti mekan na dodir ali će se stisnuti hlađenjem.
  • Nakon pečenja pustiti da se ohladi malo u kalupu, zatim izvaditi iz kalupa i pustiti da se ohladi na rešetki.
  • Dok se hladi izmiksati sve sastojke za kremu, prebaciti u dresir vrećicu te staviti u hladnjak.
  • Kada se biskvit ohladio, narezati ga na ploškice istih dimenzija te svaku dekorirati kremom (možete i samo obilno premazati). Ako želite, slažite ploškice jednu na drugu da dobijete dva kata. Za kraj posipati suhim (ili svježim) jestivim cvijećem.
Kolač od mrkve foodoris

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.

Foto: Doris Valković

Učitati još
Zatvori