

Dok nas još malo manje od mjesec dana dijeli od Uskrsa, i prvi proljetni dani idealni su za okupljanja obitelji i prijatelja. Ako odlučite pozvati ekipu na druženje na suncu na terasi, a ne priprema vam se velika gozba – kava i ukusan kolač bit će idealna kombinacija.
Kod Doris Valković vidjeli smo recept za prekrasan proljetni kolač, koji je po nama idealna poslastica i za druženja, ali i za sam Uskrs. Doris je s nama podijelila recept, a mi ga u nastavku dijelimo s vama!
Recept za kolač od mrkve
*1 šalica = 250 ml*
Sastojci za biskvit:
- 1 žlica mljevenih chia sjemenki
- 1/3 šalice (90g) izgnječene banane (cca jedna manja banana)
- 1/4 šalice maslaca od oraha, kikirikija, lješnjaka ili nekog drugog po želji (neslanog)
- 3/4 šalice (90g) ribane mrkve
- 1/4 šalice zobenog mlijeka
- 1/2 žlice jabučnog octa
- 3/4 šalice (80 g) zobenog brašna
- 3/4 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
Sastojci za kremu:
- 1 šalica biljnog pripravka za šlag
- 200 g biljnog namaza (zamjena za krem sir)
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup obložiti papirom za pečenje (osim ako koristite silikonski)
- Pomiješati mljevene sjemenke s 3 žlice vode.
- U zdjelu staviti mokre sastojke, dodati chia jaje te pomiješati.
- Dodati suhe sastojke, pomješaati i prebaciti u kalup. Staviti peći u zagrijanu pećnicu oko 30 minuta, dok čačkalica ne izađe suha. Biskvit će biti mekan na dodir ali će se stisnuti hlađenjem.
- Nakon pečenja pustiti da se ohladi malo u kalupu, zatim izvaditi iz kalupa i pustiti da se ohladi na rešetki.
- Dok se hladi izmiksati sve sastojke za kremu, prebaciti u dresir vrećicu te staviti u hladnjak.
- Kada se biskvit ohladio, narezati ga na ploškice istih dimenzija te svaku dekorirati kremom (možete i samo obilno premazati). Ako želite, slažite ploškice jednu na drugu da dobijete dva kata. Za kraj posipati suhim (ili svježim) jestivim cvijećem.

Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Doris Valković