Jedini recept za granolu koji će vam trebati: Hrskava je, zasitna, zdrava i puna najfinijih aroma
Jedini recept za granolu koji će vam trebati: Hrskava je, zasitna, zdrava i puna najfinijih aroma

Jedini recept za granolu koji će vam trebati: Hrskava je, zasitna, zdrava i puna najfinijih aroma

Granola je mnogima jedno od omiljenih jela za doručak! Hrskava je, ukusna, zasitna i neusporedivo zdravija od kupovnih varijanta punih aditiva i šećera. Velika prednost domaće granole je to što ju možete ispeći u većim količinama, spremiti u staklenke i tako čuvati i do 3 tjedna. Osim toga, ujutro nema puno posla oko pripreme doručka.

Nama je najdraža u kombinaciji s grčkim jogurtom, sezonskim voćem i žličicom maslaca od kikirikija! U nastavku vam donosimo naš omiljen recept po kojem granolu pečemo već godinama – ovaj recept je veganski, a može biti i gluten-free ukoliko koristite gluten-free zobene pahuljice!

Recept za najbolju domaću granolu

Sastojci:

  • 140 g zobenih pahuljica
  • 40 g kokosovog čipsa
  • 50 g badema
  • 50 g oraha/pekan oraha
  • ¼ žličice soli
  • 80 ml agavinog sirupa
  • 1 žiličica ekstrakta vanilije
  • 45 ml kokosovog ulja
  • Po želji: sušeno voće, orašasti plodovi

Postupak:

  • Pećnicu zagrijte na 160°C.
  • U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke: zobene pahuljice, kokosov čips, sol te nasjeckane bademe i orahe (ne moraju biti jako sitno nasjeckani)
  • U posudi na laganoj vatri zagrijte kokosovo ulje, agavin sirup i ekstrakt vanilije, miješajte 2-3 minute.
  • Mokre sastojke prelijte preko suhih i dobro promiješajte. Trebate dobiti gustu, ali vlažnu smjesu.
  • Postavite papir za pečenje na pleh i prebacite smjesu na pleh te ju ravnomjerno rasporedite i stavite peći na 10 minuta.
  • Okrenite pleh, smanjite temperaturu na 120°C i pecite još 10 minuta.
  • Kada vidite da poprima zlatno-smeđu boju, znači da je gotova (svaka pećnica je drugačija, a granola brzo zagori, pa ju provjeravajte i pazite dok se
    peče).
  • Kada je granola pečena, pustite ju da se potpuno ohladi, zatim natrgajte na komade i spremite u staklenku te konzumirajte unutar 3 tjedna.
  • Poslužiti ju možete s grčkim jogurtom, tekućim jogurtom ili mlijekom, uz svježe ili sušeno voće, komadiće čokolade, sjemenke…

    Foto: Instagram, Dupe Photos, Unsplash

    Učitati još
    Zatvori