

Jedini recept za granolu koji će vam trebati: Hrskava je, zasitna, zdrava i puna najfinijih aroma
Granola je mnogima jedno od omiljenih jela za doručak! Hrskava je, ukusna, zasitna i neusporedivo zdravija od kupovnih varijanta punih aditiva i šećera. Velika prednost domaće granole je to što ju možete ispeći u većim količinama, spremiti u staklenke i tako čuvati i do 3 tjedna. Osim toga, ujutro nema puno posla oko pripreme doručka.
Nama je najdraža u kombinaciji s grčkim jogurtom, sezonskim voćem i žličicom maslaca od kikirikija! U nastavku vam donosimo naš omiljen recept po kojem granolu pečemo već godinama – ovaj recept je veganski, a može biti i gluten-free ukoliko koristite gluten-free zobene pahuljice!
Recept za najbolju domaću granolu
Sastojci:
- 140 g zobenih pahuljica
- 40 g kokosovog čipsa
- 50 g badema
- 50 g oraha/pekan oraha
- ¼ žličice soli
- 80 ml agavinog sirupa
- 1 žiličica ekstrakta vanilije
- 45 ml kokosovog ulja
- Po želji: sušeno voće, orašasti plodovi
Postupak:
- Pećnicu zagrijte na 160°C.
- U zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke: zobene pahuljice, kokosov čips, sol te nasjeckane bademe i orahe (ne moraju biti jako sitno nasjeckani)
- U posudi na laganoj vatri zagrijte kokosovo ulje, agavin sirup i ekstrakt vanilije, miješajte 2-3 minute.
- Mokre sastojke prelijte preko suhih i dobro promiješajte. Trebate dobiti gustu, ali vlažnu smjesu.
- Postavite papir za pečenje na pleh i prebacite smjesu na pleh te ju ravnomjerno rasporedite i stavite peći na 10 minuta.
- Okrenite pleh, smanjite temperaturu na 120°C i pecite još 10 minuta.
- Kada vidite da poprima zlatno-smeđu boju, znači da je gotova (svaka pećnica je drugačija, a granola brzo zagori, pa ju provjeravajte i pazite dok se
peče). - Kada je granola pečena, pustite ju da se potpuno ohladi, zatim natrgajte na komade i spremite u staklenku te konzumirajte unutar 3 tjedna.
- Poslužiti ju možete s grčkim jogurtom, tekućim jogurtom ili mlijekom, uz svježe ili sušeno voće, komadiće čokolade, sjemenke…
Foto: Instagram, Dupe Photos, Unsplash