Sicilijanski recepti dominiraju talijanskom kuhinjom, kao i sastojci poput artičoka, limuna i nama najdražih pistacija. Dašak najvećeg otoka u Sredozemnom moru može se pronaći na vašem jutarnjem tanjuru vrlo brzo i lako. U nastavku vam donosimo popis neophodnih namirnica, kao i postupak pripreme za domaći namaz od pistacije.
Namaz od pistacija
Sastojci
- 60 ml vode
- 60 ml ulja
- 1 vanilin šećer
- 120 g očišćenih pistacija
- 140 g šećera u prahu
- 1/4 žličice soli
Priprema
Očišćene sirove pistacije prelijte vrelom vodom, zatim pustite da odstoje 10 minuta. Oljuštite tamnu kožicu i pustite da se osuše. Zatim ih stavite u blender i, ovisno o mekoći pistacija, blendajte između 5 i 10 minuta dok ne dobijete savršenu masu. U dobivenu smjesu dodajte vanilin šećer, šećer u prahu i sol. Sve to dobro izmiješajte, zatim polako dolijevajte ulje.
Kada se smjesa ohladi i kad ju izvadite iz blendera brzo će se stvrdnuti. Stoga kako bi ostala pogodna za mazanje, vrijeme je da dodate i malo vode. Namaz čuvajte u staklenoj tegli na sobnoj temperaturi do tjedan dana ili u frižideru ukoliko ga želite sačuvati dulje vrijeme.
Svježi kroasan iz obližnje pekarnice ili pecivo koje vam je ostalo od prethodnog dana, zagrijte u pećnici. Kada ga izvadite, narežite ga i premažite već pripremljenim domaćim namazom od pistacija.
*Članak je preuzet s Journal.rs.
Foto: Pexels, Unsplash