Ketchup je mnogima, još od djetinjstva, omiljen umak za krumpiriće, pohance, ali i brojna druga jela poput burgera i sendviča. Proizvod koji se nalazi u hladnjaku u gotovo svakom kućanstvu, zapravo i nije zdrav dodatak obrocima. No, ako vam nikada nije palo na pamet napraviti domaći ketchup, sada je vrijeme da razmislite i o tome. Priprema je jednostavna, ketchup u hladnjaku može stajati i do 3 tjedna, a neusporedivo je zdraviji i ukusniji od onog iz dućana.
Iznenadite ukućane ili goste, poslužite ga uz pohano meso i povrće ili hrskave krumpiriće i garantiramo – svi će tražiti recept!
Recept za domaći ketchup
Sastojci:
- 450 g paste od rajčica
- 1 šalica vode
- 1/2 šalice šećera
- 1/4 šalice meda
- 1/2 šalice bijelog octa
- 1 žlica Worcestershire umaka
- 1 1/2 žličica soli
- 1 žličica češnjaka u prahu
- 1 žličica luka u prahu
- 1 žličica crvene paprike u prahu
Postupak:
- U zdjeli pomiješajte pastu od rajčice, vodu, sol, šećer, med, ocat, češnjak, luk, papriku i Worcestershire umak. Umutite sastojke dok smjesa ne postane glatka.
- Stavite lonac na srednje jaku vatru i pustite da smjesa zakipi.
- Kada zakipi, smanjite vatru na najnižu i pustite da lagano kuha 20-ak minuta uz povremeno miješanje.
- Ketchup će se zgusnuti, a okusi prožeti. Kad se zgusne, ugasite vatru i pustite ketchup da se ohladi.
- Ako želite, možete ga izblendati u blenderu da postane potpuno glatka smjesa.
- Prebacite ga u staklenu bocu i pustite da se ohladi do kraja.
- U hladnjaku ga možete čuvati do 3 tjedna!
Foto: Instagram