Nježan biskvit s lješnjacima, fini žele od naranče i preljev od tamne čokolade.. Svi obožavaju Jaffa keksiće, a oni su još sočniji i finiji kada su domaći. Što je najvažnije, za pripremu ovih keksa vam zaista ne treba puno vremena, gotovi su u čas!
Žele od naranče
Sastojci:
- 250 ml soka od naranče
- 35 g šećera
- 10 g želatine u listovima (cijeli paket)
Postupak:
- Sok od naranče stavite u lonac sa šećerom i zagrijte.
- Isključite i dodajte želatinu prethodno omekšalu u hladnoj vodi i dobro ocijeđenu.
- Dobro izmiješajte i ulijte u kalup, pazeći na visinu. Stavite u zamrzivač na 5minuta, kada se stisne prebacite u hladnjak.
Biskvit
Sastojci za biskvit
- 40 g glatkog brašna
- 80 g sitno mljevenih tostiranih lješnjaka
- 4 bjelanjka
- 60 g šećera
- 60 g otopljenog maslaca
- prstohvat soli
- naribana korica 1 naranče
Postupak:
- Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg
- Pomiješajte u zdjelu šećer, brašno, mljevene lješnjake, sol i naribanu koricu naranče
- Naizmjenično dodavati otopljeni maslac suhim sastojcima i miksati dok se sve ne poveze.
- Špatulom umiješati bjelanjke
- Smjesu izlijte u namašćen kalup za muffine te peći na 180°C oko 10 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na rešetki.
Čokoladni preljev
Sastojci za preljev:
- 200 g tamne čokolade
Postupak:
- Na pari otopimo čokoladu, pričekamo da se malo ohladi te prelijemo preko želea.
- Na ohlađeni biskvit čašicom izrežemo veličinu želea. Prelijemo čokoladom i stavimo u hladnjak na hlađenje.
Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Tonka Radić Čobanov