Domaća pileća juha mnogima je od nas asocijacija na prehlade i bolesti. Svojim čarobnim svojstvima pomaže da se odmah osjećamo bolje, a s prvim zalogajima umirujemo se znajući da radimo najbolje što možemo kako bismo što prije ozdravili. Topla, krepka, lagana i puna vitamina, idealan je obrok za hidrataciju i oporavak tijela.
Ovu su juhu uvijek pripremale naše bake i mame, ali vrijeme je da se i sami odvažimo na pripremu ovog jednostavnog, ljekovitog obroka. Donosimo vam pravi domaći recept, no naravno, juhu možete dodatno obogatiti i dodacima poput kurkume i đumbira, graška i krumpira ili povrća po želji.
Domaća pileća juha
Sastojci:
- 1 malo pile ili dijelovi pileta (batak, zabatak, prsa s kosti, vrat)
- 1 glavica luka
- 1 glavica češnjaka
- 3-4 mrkve
- lovorov list
- korijen celera
- 2 korijena peršina
- list kelja
- papar u zrnu, sol
- list peršina
- voda
+ rezanci ili knedlice
Postupak:
- Operite i ogulite povrće.
- U veliki lonac stavite meso i povrće, napunite hladnom vodom i stavite na vatru.
- Kada voda zavrije, uklanjajte pjenu koja se napravi na površini.
- Dodajte začine, smanjite vatru i ostavite da se kuha oko 1 h.
- Kada je meso i povrće skuhano, provjerite nedostaje li začina, pa ih po potrebi dodajte.
- Kuhanu juhu procijedite, meso narežite na komadiće, povrće vratite u juhu.
- Po želji zakuhajte rezance ili knedlice. Na vrh pospite svježi peršin i poslužite.
Brze griz knedlice za juhu
Sastojci:
- 1 jaje
- 8 žlica griza
- 4 žlica ulja
- sol
Postupak:
- U zdjelici razmutite jaje i sol, dodajte mu ulje, pa griz.
- Promješajte i pustite da odstoji par minuta.
- Pred kraj kuhanja juhe, žlicom vadite smjesu i stavljajte u juhu.
- Knedlice će biti kuhane za 5 minuta!
Foto: Pexels