Deserti s morskom soli – gastro trend koji obožavamo, posebno uz ove recepte
Deserti s morskom soli – gastro trend koji obožavamo, posebno uz ove recepte

Deserti s morskom soli – gastro trend koji
obožavamo, posebno uz ove recepte

Prstohvat soli u slatkim receptima je pravi gamechanger – a ovi deserti s morskom soli koje izdvajamo u tekstu savršen su primjer toga. Ako ste ikada pomislili kako biste željeli da desert koji jedete bude još ukusniji i bolje izbalansiranog okusa, (morska) sol je vjerojatno ono što vam je nedostajalo. Bilo da se radi o keksima, pudingu ili kolaču, morska sol naglašava okus – a pravi je trik ne samo za bolji okus, već i za vizualni dojam. Izdvajamo nekoliko deserata koji su još bolji kada im dodate malo soli.

Desert(i) s morskom soli

Deserti s morskom soli postaju sve popularniji – i kada ih jednom probate, shvatit ćete zašto. Sol ne samo da naglašava okus deserta, već i uravnotežuje slatkoću, koja ponekad može biti preintenzivna. Iako ovo nije nikakva revolucija, nije uvijek bilo uobičajeno. Tek prije nekoliko godina počeli smo primjećivati sve veći broj čokolada i kolačića sa slanom karamelom. Sol je suptilno, ali primjetno pronašla svoj put u knjige recepata za deserte – i nadamo se da će tamo i ostati.

Morska sol pruža slani kontrast slatkim sastojcima, što može biti posebno zanimljivo u raznim desertima. Na prvom su mjestu svakako keksi, no i čokolada s morskom soli sve je popularnija. Sol zapravo pojačava, odnosno naglašava intenzitet slatkoće – i poznato je da je upravo ona tajna najboljih slastičara. Dodavanje morske soli u deserte važno je već tijekom pripreme smjese, ali možda još više u završnoj fazi. Krupna morska sol, koju dodajete neposredno prije posluživanja, mijenja cijeli doživljaj – a i estetski izgleda odlično. Ako pripremate kekse s karamelom i čokoladom, sol je nezaobilazan, završni korak.

Dodavanjem morske soli u desert smanjuje se potencijalna prekomjerna slatkoća, što čini jelo uravnoteženijim i lakšim za uživanje. Zato mnogi deserti, poput sladoleda, čokoladnih kolača i karamela, često sadrže dozu soli.

Morska sol utječe i na teksturu jela – stvara savršenu ravnotežu između kremastog i hrskavog.

Ono što također volimo kod deserata s morskom soli jest kompleksnost koju ona daje slatkišu. Sol može dodati i blagu notu neobičnog okusa, čineći desert zanimljivijim. Često se koristi za posipanje čokoladnih deserata i sladoleda jer stvara savršen kontrast između bogatog čokoladnog i slanog okusa. Prstohvat soli gotovo je uvijek poželjan – ne samo u pudinzima, čokoladama i keksima. Ako volite zobenu kašu za doručak, dašak morske soli može istaknuti okus čokolade, maslaca od kikirikija i/ili džema koji koristite.

*Članak je preuzet s Journal.rs

Foto: Instagram (@u.doma.feed / @carlie.eats / @sviridovskayasasha / @maldonsalt)

Učitati još
Zatvori