Brzi jesenski deserti koje obožavamo: Ružice od jabuka najefektinja su slastica ove sezone
Brzi jesenski deserti koje obožavamo: Ružice od jabuka najefektinja su slastica ove sezone

Brzi jesenski deserti koje obožavamo: Ružice od jabuka najefektinja su slastica ove sezone

Jesenski plodovi i sezonske namirnice savršene su za bezbroj ukusnih jela; od toplih juha pa sve do neodoljivih slastica. Obožavamo slastice od kestena, deserte od krušaka i šljiva, a među našim omiljenima definitivno su i oni od jabuka. Jabuke su voće koje volimo svježe, u kompotima, štrudlama, tortama i kolačima, a najdraži su nam brzi i jednostavni recepti koje možemo pripremiti u rekordnom roku, a jednako će oduševiti goste kao i znatno složeniji kolači!

Ovih smo dana pripremali dva vrlo brza recepta s jabukama koji su savršeni, osvježavajući, puni mirisnih nota i aroma jeseni. Ne možemo se odlučiti jesu li nam draže pečene jabuke s orasima ili efektne ružice od jabuka! U nastavku donosimo recepte.

Ružice od jabuka

Sastojci:

  • 500 g lisnatog tijesta
  • 4 velike jabuke
  • sok 1 limuna
  • 6 žlica marmelade
  • 1 jaje
  • malo smeđeg šećera
  • malo cimeta
  • šećer u prahu

Postupak:

  • Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva °C.
  • Jabuke operite, očistite i narežite na tanke ploške.
  • U zdjeli pomiješajte sok limuna i malo vode, a zatim ploške jabuka pažljivo ubacite i 2 minute prokuhajte na laganoj vatri kako bi omekšale.
  • Odmrznuto lisnato tijesto razvaljate u pravokutan oblik pa narežite na 12 traka (po 6 traka od 250 g lisnatog tijesta).
  • Svaku traku premažite s malo marmelade, a zatim slažite ploške jabuka.
  • U zdjelici pomiješajte malo smeđeg šećera i cimeta. Jabuke posipajte s mješavinom šećera i cimeta. Tijesto s jabukama smotajte u ružice.
  • Ružice pecite u kalupu za muffine. Premažite ih razmućenim jajetom, pecite 40-ak minuta na 180 stupnjeva °C.
  • Ružice poslužite posute šećerom u prahu/po želji uz malo meda ili uz sladoled od vanilije.
jabuke ružice
Ruže od jabuka

Pečene jabuke punjene s orasima

Pečene jabuke

Sastojci:

  • 6 velikih jabuka
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica cimeta
  • 1/8 žličice mljevenog klinčića
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  • 120 g mljevenih oraha
  • 1 limun
  • nasjeckani orasi
  • po želji: grožđice, nasjeckani prženi lješnjaci, umak od vanilije

Postupak:

  • Pećnicu zagrijte na 200°C. Jabuke operite, očistite i izdubite po sredini.
  • Na laganoj vatri zagrijte maslac, cimet i med. Dodajte mljevene orahe i limunov sok. Pustite da lagano provrije.
  • Izdubljene jabuke pospite cimetom, a zatim pažljivo ulijte umak u njih. Na vrh jabuka pospite sjeckane orahe i/ili lješnjake te grožđice.
  • Jabuke pecite 30 minuta na 180°C, odnosno dok ne poprime zlatnastu boju.
  • Punjene jabuke poslužite s medom i po želji s umakom od vanilije.
pečene jabuke

Foto: Pexels, Unsplash, iStock

Učitati još
Zatvori