TitTok je zaslužan za brojne gastro trendove koji su iznimno jednostavni i pristupačni, te ih svatko može pripremiti kod kuće. Čini se da su baš zbog toga stekli toliku popularnost, širim masama sviđa se upravo to što nisu potrebna posebna znanja i vještine u kuhinji kako bi dobili impresivan rezultat. Neki kulinarski trendovi ovdje su samo kako bi estetski dotjerali dobra, stara jela.
Jedan od takvih trendova je i fotogeničan tost sendvič koji je zaludio društvene mreže, ali i popularne brunch restorane. Tostovi se uređuju i dekoriraju na različite načine, no vjerojatno najpopularniji trenutno je karirani tost. Takozvani “checkered toast” zapravo je klasičan komad kruha na koji se stražnjom stranom žličice pažljivo nanose namazi, poželjno u kontrastnim bojama. Osim kariranih tostova, tu su i zeleni “čupavi vrtovi”, pažljivo posloženi messy sendviči s puno začinskog bilja i mikrozelenja. U nastavku izdvajamo najljepše te vas vodimo kroz postupak izrade kariranog tosta!
Jestivo cvijeće, začinsko bilje i puno boja
Trend estetski savršenih tostova idealan je za spora jutra vikendima, kada zapravo i imamo koju minutu više za takvo pažljivo dekoriranje doručka. Ono što je zajedničko svim trendi tostovima je najpoželjniji detalj – šareno, svježe jestivo cvijeće. Sitni cvjetići ili veće latice, prolazi baš sve, a pogotovo u kombinaciji sa slatkim kremama i džemovima.
Kako napraviti karirani tost?
Za početak, trebat će vam komad kruha; idealno pravilnijeg oblika, pa se za ovu prigodu možete poslužiti kupovnim sandwich kruhom. Ako želite nešto slađi, mliječni okus odlično će poslužiti i brioche peciva, a naravno, i sourdough – domaći ili iz jedne od naših craft pekarnica.
Lagano popržite tost s obje strane, namažite tanak sloj maslaca i ostavite da se malo ohladi. Sada kreće nanošenje krema i namaza! Možete koristiti krem namazni sir, mascarpone, džemove i marmelade, kao i namaze od orašastih plodova ili čokolade. Za slanu verziju možete također koristiti krem sir u kombinaciji s guacamoleom, tahinijem, tapenadom ili hummusom.
Postupak je jednostavan, odaberite dva ili tri namaza i naizmjenično ih mažite na kruh stražnjom stranom žličice ili malom špatulom. Kada ste završili s kariranjem tosta, na vrh dodajte svježe voće, jestivo cvijeće ili začinsko bilje, te po želji med ili agavin sirup.
Foto: Instagram