Burbon i borovnice: Lagani proljetni crumble s jagodama
Burbon i borovnice: Lagani proljetni crumble s jagodama

Burbon i borovnice: Lagani
proljetni crumble s jagodama

Lagano nam se trgovine pune jagodama, i iako još nisu u svojoj punoj sezoni, ovaj jednostavan recept će vas sigurno natjerati da kupite mjericu. 

Za razliku od klasičnog crumblea u koji ide hladni maslac, za ovaj recept sam maslac rastopila i tako dobila još hrskaviji i ukusniji posip. Ovaj recept je ujedno i GF, umjesto brašna sam koristila zobene pahuljice, s tim da sam polovicu zobenih zblendala. 

Topli crumble s jagodama poslužite s malo sladoleda od vanilije ili ohladite preko noći u hladnjaku. Kad se ohladi, dodatno će se stisnuti i biti nalik pravom kolaču 🙂 

Sastojci:

(za manju posudu dimenzija 15×23 cm) 

  • 500 grama jagoda
  • 2 žlice tapioka škroba (ili kukuruznog škroba-gustina)
  • 1 žlica šećera
  • sok pola limuna
  • korica (naribana) pola limuna
  • 80+ 80 grama zobenih pahuljica
  • 60 grama šećera kokosovog cvijeta (ili šećera kojeg preferirate)
  • 50 grama mljevenih (ili sjeckanih) oraha
  • malo ekstrakta vanilije
  • ½ žličice  praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 100 grama veganskog maslaca

Postupak:

80 grama zobenih pahuljica blendajte dok ne dobijete brašno. Dobiveno brašno dodajte u zdjelu s preostalih 80 grama zobenih pahuljica, šećerom, orasima, vanilijom, praškom za pecivo i soli. Maslac rastopite pa dolijte i njega. Miješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu.  Ostavite u hladnjaku dok pripremate jagode. 

Jagode prepolovite na pola ili četvrtine (ako su baš jako velike). Nemojte ih sjeckati na previše sitno. 

Narezane jagode prebacite u posudu za pečenje, dodajte im šećer, sok i koricu limuna, škrob pa malo sve promiješajte. Preko sloja od jagoda rukama dodajte mrvičastu smjesu dok sve jagode nisu prekrivene. 

Pecite na 180 stupnjeva, oko 30-ak minuta. Poslužite toplo ili ohladite nekoliko sati. 

Recept nam donosi Nataša Rajčević s bloga Burbon i borovnice. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Nataša Rajčević

Učitati još
Zatvori