Lagano nam se trgovine pune jagodama, i iako još nisu u svojoj punoj sezoni, ovaj jednostavan recept će vas sigurno natjerati da kupite mjericu.
Za razliku od klasičnog crumblea u koji ide hladni maslac, za ovaj recept sam maslac rastopila i tako dobila još hrskaviji i ukusniji posip. Ovaj recept je ujedno i GF, umjesto brašna sam koristila zobene pahuljice, s tim da sam polovicu zobenih zblendala.
Topli crumble s jagodama poslužite s malo sladoleda od vanilije ili ohladite preko noći u hladnjaku. Kad se ohladi, dodatno će se stisnuti i biti nalik pravom kolaču 🙂
Sastojci:
(za manju posudu dimenzija 15×23 cm)
- 500 grama jagoda
- 2 žlice tapioka škroba (ili kukuruznog škroba-gustina)
- 1 žlica šećera
- sok pola limuna
- korica (naribana) pola limuna
- 80+ 80 grama zobenih pahuljica
- 60 grama šećera kokosovog cvijeta (ili šećera kojeg preferirate)
- 50 grama mljevenih (ili sjeckanih) oraha
- malo ekstrakta vanilije
- ½ žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 100 grama veganskog maslaca
Postupak:
80 grama zobenih pahuljica blendajte dok ne dobijete brašno. Dobiveno brašno dodajte u zdjelu s preostalih 80 grama zobenih pahuljica, šećerom, orasima, vanilijom, praškom za pecivo i soli. Maslac rastopite pa dolijte i njega. Miješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Ostavite u hladnjaku dok pripremate jagode.
Jagode prepolovite na pola ili četvrtine (ako su baš jako velike). Nemojte ih sjeckati na previše sitno.
Narezane jagode prebacite u posudu za pečenje, dodajte im šećer, sok i koricu limuna, škrob pa malo sve promiješajte. Preko sloja od jagoda rukama dodajte mrvičastu smjesu dok sve jagode nisu prekrivene.
Pecite na 180 stupnjeva, oko 30-ak minuta. Poslužite toplo ili ohladite nekoliko sati.
Recept nam donosi Nataša Rajčević s bloga Burbon i borovnice. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Nataša Rajčević