Nedjeljno jutro ne možemo zamisliti bolje – šalica kave i crostata s jabukama koje već mirišu na tople jesenske note. Čak i oni koji nemaju namjeru doručkovati, vikendom se potrude pripremiti nešto brzo i slatko. U potrazi za novim receptima koji ne uključuju žitarice, jogurt, palačinke ili omlet pronašli smo divnu deliciju koja može poslužiti i kao poslijepodnevni desert. Crostata izgledom podsjeća na pitu, a za razliku od tradicionalne koja se priprema s lisnatim tijestom ovu ćete u trenu pripremiti sa sastojcima koje već imate u kuhinji. Glavni sastojak su sočne jabuke kojih trenutno na tržnicama zaista ima u izobilju. Hrskavo tijesto u kombinaciji s pečenim bademima i preljevom od karamele probudit će i najveće spavalice, recept potražite u nastavku.
Jesenska crostata s jabukama
Sastojci za tijesto:
- 1 šalica glatkog brašna
- 1/2 žličice soli
- 2 paketića vanilin šećera
- 9 žlica hladnog maslaca
- 2 žlice hladne vode
- 1 šalica badema
** karamel umak
Sastojci za nadjev:
- 3 velike jabuke
- 1/4 šalice brašna
- 3 žlice agavinog sirupa ili meda
- 1 žličica cimeta
- 4 žlice maslaca
Upute:
U multipraktik ubacite sve sastojke za tijesto osim maslaca i hladne vode koje ćete ubaciti pred kraj. Smjesu prebacite na dasku pa tijesto zamijesite rukama ovisno o veličini i obliku koji želite. Minijaturna crostata efektna je slastica za posluživanje kada imate goste. Tijesto oblikujte u kuglu i omotajte folijom te ostavite u hladnjaku sat vremena. Uključite pećnicu na 200 stupnjeva, a u međuvremenu rukama pripremite nadjev. Jabuke narežite na tanke ploške, a u blenderu izmiksajte brašno, zaslađivač, cimet i maslac. U zdjeli marinirajte jabuke pa nadjenite tijesto, a za kraj posipajte bademima. Pecite 25 minuta, a kada je crostata pečena ukrasite ju preljevom od karamele i po želji posipajte šećerom u prahu.
Foto: Instagram