Najpopularniji sladoled na Balkanu napokon je stigao u Zagreb. Prvi smo posjetili Crnu ovcu u Martićevoj
Ljubitelji sladoleda u Zagrebu imaju novi razlog za veselje – ‘najpopularniji balkanski sladoled’ Crna ovca, napokon se otvara u Martićevoj ulici. Ova sladoledarnica, koja već godinama oduševljava stanovnike Beograda i Novog Sada, otvara zagrebačka vrata krajem ovog tjedna, a mi smo imali priliku prvi zaviriti u novi prostor.
Zašto je hype oko ovog lokala toliko velik, po čemu je Crna ovca drugačija od drugih slastičarnica te što će se sve nuditi u Zagrebu, otkrio nam je Ivan Živić, jedan od vlasnika.
Sladoled intenzivnog okusa koji osvaja na prvu
Sladoled iz Crne ovce nije poput drugih – kremastiji je, intenzivnijeg okusa, sporije se topi i manje je sladak, što ga čini idealnim desertom za cijelu godinu, a ne samo za ljetne dane. Posebnost ove slastice leži u tome što se u proizvodnji ne koriste unaprijed pripremljene baze, arome ni umjetna bojila. Sladoled se izrađuje svakodnevno, osiguravajući tako uvijek svjež i kvalitetan proizvod za goste.
Kako bi očuvali savršen okus i teksturu, sladoled u Crnoj ovci čuvaju i poslužuju iz posebnih metalnih kutija, poznatih kao pozzetti, smještenih u zatvorenim vitrinama. Iako ne možete vidjeti sladoled prije kupnje, ljubazno osoblje rado će vam ponuditi probu, osiguravajući da odaberete onaj okus koji vam najviše odgovara. U vitrini se obično nalazi 30 različitih okusa, a kada se jedan potroši, zamjenjuje se novim, ali ne nužno istim, jer u Crnoj ovci vjeruju u raznolikost i svježinu ponude.
‘Jedan iskusni majstor sladoleda nam je jednom rekao – sladoled se ne voli micati. Što ga manje uznemiravate, to je bolji. Ne voli biti izložen zraku, svjetlu ni promjenama temperature jer sve to utječe na njegov okus i teksturu, zbog čega su ove posude idealne, jer sladoled ostaje savršen,’ rekao nam je Ivan Živić.
Crne ovce u ugostiteljstvu
Priča o Crnoj ovci započela je 2015. godine, kada su se četvorica prijatelja – Zoran Jeftović, Bojan Radonja, Vladimir Ranković i Ivan Živić – odlučila okušati u poslu sa sladoledom. Prije toga, bili su turistički vodiči i potpune ‘crne ovce’ u ugostiteljskom biznisu.
‘Iako smo u početku razmišljali o otvaranju franšize, ubrzo smo shvatili da to nije za nas, jer nam ograničava kreativnost koja nam je iznimno važna. Kod franšize nemate slobodu kreirati vlastite okuse,’ objašnjava Ivan. Danas, gotovo deset godina kasnije, Crna ovca ima sedam slastičarnica u Beogradu, tri u Novom Sadu, a sada otvara i prvu u Zagrebu. Okusi se stvaraju timski, često putem WhatsApp grupe u kojoj svi članovi predlažu ideje. Neki prijedlozi ne uspiju, dok drugi postanu pravi hitovi – poput trenutnog favorita, sladoleda s okusom limete i krastavca. Jedan od njihovih signature okusa je i kombinacija sezama i kave, također vrlo popularna.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Živahna Martićeva
Ispred slastičarnica Crna ovca u Srbiji često se stvaraju redovi, jer njihovi intenzivni okusi osvajaju na prvu i uvijek vas tjeraju da se vratite po još. Ne sumnjamo da će isti entuzijazam zavladati i u Martićevoj, lokaciji koja se vlasnicima izrazito svidjela.
‘Obožavamo Martićevu – šarena je, živahna, a opet nije u strogom centru. To smo željeli izbjeći. Želimo da nas posjećuju susjedi, da nam svakodnevno dolaze s djecom na sladoled i kavu, koju također nudimo. Naravno, ponudu okusa ćemo širiti i u Zagrebu, tu nikada ne stajemo. Suradnja s hrvatskom mini mljekarom Veronika omogućila je da je sladoled u Zagrebu čak i ukusniji nego onaj u Srbiji. Pripremamo i brojne druge novitete, samo nam treba malo vremena da se uhodamo…’ otkriva Ivan.
Cijena sladoleda u Crnoj ovci ne računa se po kuglici, već po gramu. Tako će vas 80 grama sladoleda u kornetu ili čašici koštati 2,60 eura, 140 grama i dva okusa 4,20 eura, a 210 grama i tri okusa 6, 20 eura.
Ako želite ponijeti sladoled kući (a, vjerujte nam, poželjet ćete) možete birati između pakiranja od 350 g (do 3 okusa), 500 g (do 3 okusa) ili 1000 g (do 4 okusa).
Dodatne informacije:
Lokacija: Martićeva ul. 14B, Zagreb
Radno vrijeme: od ponedjeljka do nedjelje, od 10 do 22 h
Telefon: 099 223 1100
Instagram: @c_ovca
Foto: Martina Movrić