I slane i slatke varijante tarta jednako su privlačne
Pita prepoznatljiva po prhkom tijestu koje se topi u ustima pristigla je na naše jelovnike iz Francuske i u početku se podrazumijevalo da je riječ o mesnom specijalitetu. Posljednjih je godina potpuno osvojila ljubitelje i slanog i slatkog. Riječ je o tartu koji savršeno zaokružuje voćne kreme kao i mesne te povrtne nadjeve za prave gurmanske izazove. Bilo koji okus odlično mu stoji i ne prestaje oduševljavati ljubitelje bogatih zalogaja. Ukoliko na vašem druženju želite udovoljiti i slano i slatkoljupcima, poslužite jednu i drugu varijantu ovog Jelo je to koje malo koga ostavlja ravnodušnim.
Tart je uvijek dobar izbor za proljetna druženja
Savršen je izbor za proljetna uživanja u hrani. Bilo da riječ o proslavi rođendana, obiteljskim ručkovima ili ugađanju vlastitoj potrebi za slatkišima, slatki tart je kolač koji sve rjeđe možemo zaobići. Kombinacije sa sezonskim voćem posebno su privlačne.
Tart od maline i čokolade
Teško možemo odoljeti sočnim malinama. One svaku kombinaciju razigraju i osvježe blagom slatkoćom, što je posebno ugodno tijekom toplih proljetnih dana. Stoga je naš izbor čokoladni tart s malinama. Bijela ili tamna čokolada? Može sve.
- 200 g brašna
- 2 žumanjka
- 180 g maslaca
- 50 g čokolade u prahu
- malo soli
- 2 žlice šećera
- 150 g šećera u prahu
- 250 g izlomljene čokolade
- 125 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice maslaca
- žličica slatkog likera od crvenog voća (bilo kojeg, idealno od maline)
- 200 g malina
- listići badema za posipanje
Pomiješajte brašno, sol i čokoladu u prahu i sipajte u kalup obložen papirom za pečenje. Tijesto oblikujte rukama, omotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na minimalno 30 minuta. Nakon toga razvaljate tijesto i obložite kalup. Tijesto pecite na 180 stupnjeva 15 minuta. Dok se tijesto peče, rastopite čokoladu, dodajte joj slatko vrhnje i liker. Kremastu smjestu sipajte preko tijesta. Sve pospite malinama i hrskavim bademima. Užitak je zajamčen.
Tekst: Dijana Ljubanović
Foto: Instagram