Ta omiljena dva dana u tjednu kada spavamo duže i uživamo mrvicu jače zovu se vikend. Red druženja s najdražim ljudima, red dobre hrane i smijeha pa nekog dobrog filma ili knjige – tako nekako mogli bismo sročiti savršenu viziju vikenda. Cijela priča gotovo je nezamisliva bez nečeg slatkog.
Danas vam zato Lucija Bilandžić Matić donosi super recept za čokoladni kolač s kruškama. Jako ga je jednostavno pripremiti, a u okusima ćete uživati. Detalji su u nastavku.
Kolač od čokolade i kruške
Sastojci:
Za kruške
- 4 šalice vode
- 1 šalica šećera
- 5 mahuna kardamoma
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 3 srednje kruške, oguljene
Za tijesto
- 1⅓ šalice glatkog brašna
- ½ šalice kakao praha
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice soli
- ⅔ šalice mlijeka
- ⅓ šalice kiselog vrhnja
- 110 gr maslaca
- 1 šalica smeđeg šećera
- 2 velika jaja
Priprema:
Prvo poširajte kruške. Vodu i šećer zakipite zajedno, dodajte karadomom i vaniliju pa ubacite kruške. Poširajte na laganoj vatri 15 min. Kad kruške omekšaju, pažljivo ih izvadite iz vode i stavite da se ohlade.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup obložite papirom za pečenje.
Pomiješajte brašno, prosijani kakao, prašak za pecivo i sol. Mlijeko i kiselo vrhnje umiješajte zajedno dok ne postane glatko. Izradite maslc i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte jaja jedno po jedno i miksajte da se dobro sjedini.
Dodajte pola smjese brašna i pola smjese mlijeka pa umiješajte. Dodajte preostalu smjesu brašna i mlijeka i nastavite miješati na laganoj brzini.
Na dno pripremljenog kalupa dodajte nekoliko žlica tijesta. Stavite poširane kruške, donjom stranom prema dolje u tijesto. Možete odrezati donji dio kruške da bude ravan – tako će bolje stajati. Preostalo čokoladno tijesto stavite oko krušaka. Pecite 50ak minuta.
Uživajte!
Recept nam donosi Lucija Bilandžić Matić s bloga Dva srca i kuhača. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilima Lucija Bilandžić Matić i Dva srca i kuhača.