Lucija Bilandžić Matić: Čokoladni kolač s kruškama
Lucija Bilandžić Matić: Čokoladni kolač s kruškama

Lucija Bilandžić Matić:
Čokoladni kolač s kruškama

Ta omiljena dva dana u tjednu kada spavamo duže i uživamo mrvicu jače zovu se vikend. Red druženja s najdražim ljudima, red dobre hrane i smijeha pa nekog dobrog filma ili knjige – tako nekako mogli bismo sročiti savršenu viziju vikenda. Cijela priča gotovo je nezamisliva bez nečeg slatkog.

Danas vam zato Lucija Bilandžić Matić donosi super recept za čokoladni kolač s kruškama. Jako ga je jednostavno pripremiti, a u okusima ćete uživati. Detalji su u nastavku.

Kolač od čokolade i kruške

Sastojci:

Za kruške

  • 4 šalice vode
  • 1 šalica šećera
  • 5 mahuna kardamoma
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 3 srednje kruške, oguljene

Za tijesto

  • 1⅓ šalice glatkog brašna
  • ½ šalice kakao praha
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • ⅔ šalice mlijeka
  • ⅓ šalice kiselog vrhnja
  • 110 gr maslaca
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • 2 velika jaja

Priprema:

Prvo poširajte kruške. Vodu i šećer zakipite zajedno, dodajte karadomom i vaniliju pa ubacite kruške. Poširajte na laganoj vatri 15 min. Kad kruške omekšaju, pažljivo ih izvadite iz vode i stavite da se ohlade.

Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup obložite papirom za pečenje.

Pomiješajte brašno, prosijani kakao, prašak za pecivo i sol. Mlijeko i kiselo vrhnje umiješajte zajedno dok ne postane glatko. Izradite maslc i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte jaja jedno po jedno i miksajte da se dobro sjedini.

Dodajte pola smjese brašna i pola smjese mlijeka pa umiješajte. Dodajte preostalu smjesu brašna i mlijeka i nastavite miješati na laganoj brzini.

Na dno pripremljenog kalupa dodajte nekoliko žlica tijesta. Stavite poširane kruške, donjom stranom prema dolje u tijesto. Možete odrezati donji dio kruške da bude ravan – tako će bolje stajati. Preostalo čokoladno tijesto stavite oko krušaka. Pecite 50ak minuta.

Uživajte!

Recept nam donosi Lucija Bilandžić Matić s bloga Dva srca i kuhača. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilima Lucija Bilandžić Matić i Dva srca i kuhača. 

Foto: Mateja Vrčković
Učitati još
Zatvori