Bogat čokoladnim okusom, kremastom teksturom i sočnim svježim jagodama, ovaj čokoladni fudge osvojit će vas, osim okusom i, svojom jednostavnošću. Doslovno par minuta je potrebno da pomiješate sve sastojke i prelijete u kalup. Treba se ohladiti nekoliko sati da se stisne i imate odličan desert od svega nekoliko sastojaka.
Ovaj fudge je pripremljen s tahinijem, odnosno pastom/maslacem od sezama, no vi možete koristiti bilo koji drugi maslac od orašastih plodova ili sjemenki, po vašoj je želji. Samo pripazite da nema dodanih šećera, soli i sličnih dodataka, već da je čisti maslac. Ako imate, možete koristiti i liofilizirane (poseban način sušenja voća) jagode jer će vam time kocke duže trajati. No ipak, jako dobro odgovaraju ove svježe jer daju posebnu sočnost i okus fudgeu.
Čokoladni fudge s jagodama
Sastojci:
- 300 g tamne čokolade (po mogućnosti extra dark)
- 1/3 šalice kokosove kreme (gusti dio iz konzerve kokosovog mlijeka)
- 1/4 šalice tahinija (ili nekog drugog maslaca od orašastih plodova ili sjemenki)
- 3 žlice javorovog sirupa (možete staviti više ili manje, ovisi o slatkoći čokolade)
- prstohvat soli
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- svježe jagode (cca. 4-5 komada)
Priprema:
- Na pari otopiti čokoladu razlomljenu na kockice. Kada se otopila dodati preostale sastojke, osim jagoda, i miješati pjenjačom dok se sastojci ne ujedine.
- Preliti smjesu u pripremljeni kalup obložen papirom za pečenje. Koristila sam kalup promjera 19×10 cm. Veličina kalupa ovisi o tome želite li tanji ili deblji fudge. Ravnomjerno rasporediti špatulom.
- Nasjeckati jagode i utisnuti na vrh. Količina jagoda ovisi o veličini kalupa koji ste koristili.
- Staviti u hladnjak na stiskanje minimalno dva sata.
- Kada se fudge stisnuo, izvaditi iz kalupa, narezati i servirati. Po želji možete otopiti malo čokolade i preliti preko narezanih kocki.
- Fudge držati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana (zbog svježih jagoda).
Recept nam donosi Doris Valković s bloga Foodoris. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu i Instagram profilu.
Foto: Doris Valković