Uživanje u ljetu nije potpuno bez pjenastih, laganih i beskrajno ukusnih delicija. U samom vrhu omiljenih ljetnih namirnica bez dvojbe su maline koje su nezaobilazan dodatak kolačima, tortama i sladoledima. Slatko i sočno, a tako zdravo voće koje svakoj kombinaciji daje profinjenost i bogatstvo okusa uvijek rado biramo za svoje male radosne zalogaje.
Kako bismo se pripremili za vikend koji je pred nama razmislili smo o tome kako bi izgledao savršen desert u trenutku kada temperature prelaze i 30 stupnjeva u hladu. Sve što nam treba je prozračan komad torte koji osvježava, zaslađuje i budi sve najbolje emocije u nama. U takvom raspoloženju sve je bolje, a neobavezni poslijepodnevni razgovori zabavniji su i veseliji.
Stoga pripremite sve sastojke za ludu ljetnu kombinaciju za ledenu tortu od crne i bijele čokolade kojoj će posebnu čar dodati krema od malina koja se topi u ustima.
Recept za ledenu tortu od čokolade i malina
Podloga
- čokoladni ili graham keksi (ovisi o ukusu)
- 100 g maslaca
Tamna čoko krema
- 350 g tamne čokolade
- paketić slatkog vrhnja
- 3 žlice vode
- 3 žlice šećera
- 3 žutanjka
Krema od maline i bijele čokolade
- 1 žlica vode
- 1 paketić želatine u prahu
- 500 g malina
- 1 žlica šećera
- 170g bijele čokolade
Usitnite kekse i promiješajte ih s otopljenim maslacem dok ne dobijete masu koja se lako oblikuje. To će vam biti vrlo praktična i ukusna podloga za kreme. Podlogu zatim rasporedite prstima u kalup i stavite na sat vremena u hladnjak. Nakon toga miksajte slatko vrhnje, ali ne predugo da vam se ne pretvori u masu poput maslaca. Važno je da bude pjenasta.
Potom na pari otopite tamnu čokoladu. U posebnoj posudi promiješajte vodu i šećer i zagrijavajte dok ne proključa pa miješajte dok ne dobijete smjesu poput sirupa.
Miješajte žutanjak i dodajte mu sirup od šećera i vode. Kada se ova smjesa sjediniti dodajte joj otopljenu čokoladu i jednu trećinu umućenog slatkog vrhnja. Ovu kremu prelijte po podlozi i sve zajedno vratite u hladnjak.
Od malina napravite pire, a ocijeđeni sok pomiješajte sa šećerom i prokuhajte. Rastopite želatinu s vodom i zagrijanu ubacite u smjesu malina i šećera. Nasjeckanu bijelu čokoladu rastopite i dodajte smjesi s malinama. Dodajte pola od preostalog slatkog vrhnja u kremu s malinama. A ono što ostane od slatkog vrhnja prvo prelite po tamnoj kremi pa tek onda na kraju premažite s kremom od malina.
Tortu ukrasite s nekoliko malina i kockica čokolade i uživajte u jedinstvenoj ljetnoj poslastici.
Foto: Instagram, Unsplash