Sve što nam treba u petak je jaka kava i kremasta poslastica. U tom slučaju kombinacija espressa, vanilije i čokolade zvuči savršeno. Puno energije i bogat okus zasigurno će potaknuti sretne misli i inspiraciju. Prava je istina da većina nas započinje dan uz šalicu jake kave, a tijekom dana broj ispijenih kava dodatno se multiplicira. Sve je lakše uz taj maleni boost snažnog okusa i topline.
Jak i hrabar okus kave u kombinaciji s čokoladom stoga postaje sve poželjnija formula za idealan kolač. Pogotovo petkom kada je energija pri kraju, a tek počinje vikend kada bismo trebali biti spremni za nove pustolovine i uživanja u prirodi. Idealan oproštaj od radnog tjedna i tako sladak uvod u vikend trebao bi doći u znaku ukusnog kolača. Zato donosimo recept za neodoljivu poslasticu koja će vas oboriti s nogu. Gotovo je nemoguće pojesti samo jednu krišku ove torte, ali počinje vikend pa si možete dozvoliti mali nestašluk.
Torta od čokolade s espressom
Ova torta će vas potpuno oduševiti kremastim užitkom i mekim biskvitom koji potiče lijepe emocije. Uz malo spretnosti umijesite podlogu i premažite je domaćom kremom za slast kakvu priželjkujete na svom jelovniku cijelog tjedna. Upustite se u kulinarsku avanturu s čokoladom, kavom i jednostavnom kombinacijom okusa koja će zadovoljiti svačiji ukus.
Biskvit
- 85 g mliječne čokolade
- 1 šalica vruće kave
- 1/2 šalice kiselog vrhnja
- 1/2 šalice punomasnog mlijeka
- 1/2 šalice ulja
- 3 jaja
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 2 šalice brašno
- 2 šalice šećer
- 3/4 šalice kakao praha
- 2 žličice sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 žličica soli
Espresso krema s maslacem
- 400 g maslaca
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 1/4 čajne žličice soli
- 1/4 šalice espresso
- 4 šalice šećera
Postupak
Zagrijte pećnicu na 180 celzijusa. U kalup za pečenje stavite pergamentni papir, nanesite tanki sloj ulja i pospite brašnom.
Stavite čokoladu u malu posudu. Ulijte vruću vodu preko nje i prekrijte komadom prozirne folije. U drugoj posudi pomiješajte kiselo vrhnje, mlijeko, ulje, jaja i vaniliju. Posebno miksajte brašno, šećer, kakao prah, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol dok sve ne sjedinite smjesu u koju polako ubacite kiselo vrhnje. Povećajte brzinu i miksajte dok ne sjedinite smjesu, oko 20 – 30 sekundi. Miješajte čokoladu i vruću vodu dok ne postane potpuno glatka. Polako prelijte smjesu s čokoladom u tijesto i sve promiješajte.
Smjesu za tijesto ulijte u protvan pa pecite 25 – 35 minuta. Nakon toga prebacite kolač na pladanj i ostavite da se ohladi 30 minuta.
U posebnoj zdjeli miješajte maslac dok krema ne postane glatka i kremasta. Dodajte vaniliju, sol i espresso. Miješajte oko minutu dok se sve ne sjedini. Lagano dodajte šećer miješajući dok ne dobijete homogenu smjesu. Povećajte brzinu do srednje razine dok krema ne postane lagana i pahuljasta zaustavljajući se prema potrebi oko 6 – 8 minuta.
Za kraj
Izrežite biskvit na pola (vodoravno) kako bi dobili četiri sloja. Stavite jedan sloj na tanjur za posluživanje i lagano natopite espressom pa premažite kremom od maslaca. Pomoću spatule kremu ravnomjerno širite preko biskvita. Ponovite s još dva sloja, a zatim gornji sloj nanesite na gornju stranu. Kolač ukrasite lomljenom čokoladom.
Ova poslastica uljepšat će vam dane vikenda, a kavu s prijateljima učiniti još boljom. Baš onako ugodnom kako zamišljamo idilična listopadska druženja uz slatki predah.
Foto: Instagram, Unsplash