Bogata, sočna i ukusna, ova torta od čokolade i crnog vina donosi jedinstven ukus i neodoljivi miris. Ako postoji nešto bolje od kvalitetnog crnog vina, to onda mora biti torta od vina, a još kada se ova kombinacija dodatno obogati bogatom čokoladom, onda je riječ o jedinstvenoj poslastici.
Ukoliko razmišljate što pripremiti za večeru prijateljima, to bi značilo puno hrane, vina i deserta. Stoga ako vino pronađe svoj put do čokoladnog kolača – kombinacija je to koja se čini uistinu božanstvenom.
Torta od čokolade i vina je uistinu savršen desert, ali očito je potrebno uživati u prigodnim pićima kako biste cijenili to bogatstvo okusa.
Vino čini čokoladu intenzivnijom, dajući joj bogat okus koji ćete svakako primijetiti. Alkohol se ipak neda ispeći u potpunosti, pa je to vrsta deserta koju želite preporučiti samo za odrasle. Svojim impresivnim okusom, ovaj desert ostavio bi dojam čak i na degustaciji vina.
Za ovaj recept dobro je koristiti tamni smeđi šećer kako bi se produbio okus, a torta dodatno učinila vlažnom i sočnom. Kakao pomaže da se održi super bogat okus i balansiranje s alkoholom. Cimet također djeluju na poboljšanje okusa, iako ga ne možete prepoznati u konačnoj verziji torte.
Ovo je stvarno jednostavan recept za desert u kojemu će svi uživati. Možete ga posuti sa šećerom u prahu, sipati čokoladni ganache preko vrha ili ga poslužiti sa šlagom, ali u bilo kojoj verziji voljet ćete ovaj desert jer su okusi tako dobri.
Kako napraviti savršenu kombinaciju vina i čokolade?
Ovaj sočan, bogat kolač je odlično napraviti unaprijed za posebne prigode, jer njegov okus popravlja se sljedećeg dana i postaje još bogatiji.
Sastojci
- 1 ½ šalice višenamjenskog brašna
- ¾ šalica nezaslađenog kakao praha
- 1 čajnu žličicu praška za pecivo
- ½ žličice soli
- ½ čajna žličica mljevenog cimeta
- 1 šalica maslaca, omekšanog
- ¼ šalice granuliranog šećera
- ½ šalice smeđeg šećera (po mogućnosti tamnog)
- 2 velika jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 ¼ šalice suhog crnog vina
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podmažite lim za pečenje s malo ulja ili maslaca i stavite na stranu. U srednjoj zdjeli prosijte brašno, kakao prah, prašak za pecivo, sol i cimet. Stavite na stranu.
U posebnoj zdjelici električnom mješalicom miksajte maslac i šećer na srednjoj velikoj brzini 3 – 4 minute dok smjesa ne postane lagana i meka. Ubacite jaja jedno po jedno dok ne sjedinete smjesu. Dodajte ekstrakt vanilije. Na niskoj brzini, miješajte (ili ručno) smjesu s brašnom, s vinom i kakaom pa sve spojite laganim miješanjem.
Tijesto dodajte u pripremljenu posudu i izravnajte vrh. Pecite 45 minuta. Ostavite da se torta ohladi 10 minuta. Pospite kolač šećerom u prahu ili prelijte rastopljenom čokoladom.
Čuvajte kolač na sobnoj temperaturi u hermetičnom spremniku do 3 dana. Torta se može zamrznuti do 2 mjeseca pa ćete uvijek imati spreman desert za ugodna druženja s prijateljima.
Za dodatno obogaćen i sočan okus u tijesto možete dodati oiljeno voće poput trešanja ili jagoda.
Foto: Pexels