Najjednostavnije stvari često su i najbolje. Barem je tako kada su u pitanju slatke delicije za uživanje u poslijepodnevnom snacku ili uz prvu jutarnju šalicu kave. Čokoladna salama za mnoge je simbol koji vraća u djetinjstvo, a svi oni koji ju još nisu probali, sudeći po fotkama od kojih rastu zazubice, neće joj odoljeti. S obzirom na to da je čokolada baza ovog specijaliteta, s dodacima se možete igrati prema želji i ukusu. Čokoladna salama uglavnom je punjena usitnjenim keksima i tostiranim lješnjacima. Raskošan spoj svih aroma čak i one koji nisu ljubitelji slatkiša neće ostaviti ravnodušnima. Potraga za podrijetlom odvela nas je u Italiju gdje ćete na svakom koraku u izlozima imati prilike vidjeti čokoladnu salamu u raznim varijacijama. Mliječna, tamna ili bijela s nadjevom od keksa, pistacije… Jesmo li spomenuli da ne morate uključivati pećnicu?
Čokoladna salama: najpopularnija talijanska delicija
Sastojci:
- 200g Digestive keksa
- 80g tostiranih lješnjaka
- 250g čokolade za kuhanje
- 100g maslaca
- 90ml mlijeka
- 1 žlica ekstrakta vanilije
Upute:
Kekse stavite vrećicu pa ih usitnite tupim predmetom ili valjkom za tijesto. Ubacite ih u zdjeli pa dodajte sitno narezane tostirane lješnjake koje ste prepekli na suhoj tavici. U lončiću rastopite čokoladu i maslac pa dodajte vaniliju i smjesu sipajte u suhe sastojke. Na ravnu podlogu stavite plastičnu foliju pa čokoladnu masu žlicom rasporedite na sredinu. Zavrnite krajeve kako bi formirali rolicu pa na svakom kraju napravite čvor kako smjesa ne bi procurila. Zatim nježno prstima zavaljajte salamu dok ne poprimi željeni oblik, važno je da foliju zavežete čvrsto kako unutra ne bi bilo zraka. Ostavite u zamrzivaču nekoliko sati, prije posluživanja možete ju posipati šećerom u prahu.
Foto: Instagram