Ako vam se svidio crookie, mješanac keksa i kroasana, voljet ćete i ovu chocolate chip cookie focacciu
Kada pomislimo na focacciu, obično nam na pamet padaju slike sočne, maslinama ili rajčicama posute talijanske pogače. Međutim, u svijetu kulinarskih inovacija, granice tradicije često postaju mjesto gdje se rađaju nevjerojatni spojevi okusa. U tom duhu, predstavljamo vam jedinstvenu poslasticu koja će zadovoljiti vaše čokoladne želje – chocolate chip cookie focacciu. Nadahnuta crookiejem (kroasan s kolačićima), ova je focaccia punjena tijestom za kekse s komadićima čokolade, a recept smo pronašli na Instagramu food blogerice Lacey Ostermann.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Chocolate chip cookie focaccia
- U trgovini kupite gotovu smjesu za cookieje. Napravite osnovno tijesto za focacciu, a recept za tijesto možete pronaći OVDJE.
- Kada se tijesto za focacciu podiglo, obložite pleh papirom za pečenje i premažite ga s malo maslinovog ulja.
- Prebacite tijesto na pripremljeni pleh i nježno ga razvucite u oblik pravokutnika tako da ima dovoljno površine za smjesu za kolačiće. Nanesite malo manje od polovice tijesta za kolačiće preko tijesta i zatim ga preklopite na trećine. Presavijte jednu trećinu pravokutnika prema sredini, a zatim drugu trećinu tijesta prekrivenu kolačićima preklopite preko prvog preklopa. Zatvorite rubove tijesta tako da tijesto za kekse (cookije) bude zatvoreno, a zatim okrenite tijesto tako da glatka strana tijesta bude na vrhu. Pokrijte sve drugim okrenutim plehom da se diže 1-1,5 sat.
- Zagrijte pećnicu na 210 °C i stavite na rešetku za pečenje na najniži položaj u pećnici. Ako imate postavku za pizzu na pećnici, upotrijebite je jer će usmjeriti toplinu na dno focaccie kako bi dno postalo hrskavo.
- Izvadite preokrenuti pleh koji pokriva tijesto za focacciu. Tijesto se trebalo malo raširiti u plehu – ali neće se raširiti do rubova pleha. Pokapajte 1,5 žlice otopljenog maslaca po vrhu tijesta za focacciu, a zatim ravnomjerno rasporedite preostalu smjesu za kolačiće po vrhu. Prstima udubite tijesto, a zatim pecite focacciu oko 20 minuta ili dok kruh ne počne rumeniti, a tijesto za kekse ne postane hrskavo na vrhu.
- Ohladite barem 15-20 minuta prije rezanja.
Postupak možete pogledati i u videu ispod:
Foto: Instagram (@_lacebakes_), iStock, Unsplash