Mnogi će se složiti da vikend kod kuće nije potpun ako se pećnica ne uključi barem jednom. Iako gradske ulice već mirišu na tople fritule, arome cimeta i vanilije, teško je odoljeti kolaču iz kućne radinosti. Babka je poljski kolač od dizanog tijesta, a naziv je dobio po riječi baka. Fini kolač, porijeklom iz Poljske, omiljen je zimski desert koji se može pronaći u pekarama diljem regije. Poslijepodnevni blues malo što može popraviti poput slatkog kruha uz šalicu čaja ili fine kave. Najpoznatija verzija je babka od čokolade, a može se pripremati s makom, orasima i grožđicama. Stoga će se mnogi složiti da izgledom podsjeća na kolač iz naših krajeva- orahnjaču ili makovnjaču. Fina babka možda i nije najbrži kolač za pripremu, no jednom kad ju isprobate.. nećete požaliti. U nastavku donosimo recept za kolač koji će postati novi zimski favorit.
Čokoladna babka
- 200ml mlakog mlijeka
- 50g smeđeg šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 suhi kvasac
- 2 jaja i 1 žumanjak
- 1 žličica soli
- 600g brašna
- 150g maslaca (sobne temperature)
- 150g maslaca
- 140g čokolade za kuhanje
- 5 žlica kakaa za kolače
- 2 vanilin šećera
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2 žličice cimeta
- 40g otopljenog maslaca
- 20g smeđeg šećera
- 50g brašna
- prstohvat soli
- 1 razmućeno jaje za premaz
U zdjeli s toplim mlijekom izmiješajte jaja, kvasac, šećer, žumanjak, jednu šalicu brašna i maslac. Ostatak brašna dodajte dok mijesite kako bi dobili jednoličnu smjesu. Prekrijte plastičnom folijom dok se tijesto ne digne, oko dva sata. Na podlogu stavite malo brašna te tijesto podijelite u dva dijela. Prvi dio oblikujte u oblik pravokutnika, a potom ga tanko razvaljajte na manje od 1cm. Kraća strana pravokutnika neka vam bude duplo veće duljine od kalupa. Toplim nadjevom premazati tijesto, a zatim krenite motati tijesto kao za štrudlu. Između ne smije biti praznog prostora, pa koru motajte što čvršće. Babku presavijte po pola i upletite u pletenicu, te stavite u kalup za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Isto to ponovite s drugim dijelom tijesta. Pletenice prekrijte krpom i ostavite na toplom još sat vremena. Razmućenim jajetom premažite kolač, te pospite posipom i pecite 35 minuta na 180 stupnjeva.
Foto: Instagram