

Kombinacija slatkog i kiselog u savršenom balansu? Citrusna feta torta je upravo to. Naša opsesija neobičnim desertima ne staje, a sada je na redu kombinacija mnogima omiljenog feta sira s citrusnim voćem (narančama i limunom) i tamnom čokoladom. Bogata, kremasta, a opet lagana i osvježavajuća, ova citrusna feta torta bit će vaš omiljeni go-to desert. Donosimo recept.
Sastojci
Cheesecake:
200 g fete (jedan blok; može i 225 g)
400 g punomasnog grčkog jogurta
80 g slatkog vrhnja
2 jaja (veličina L)
Naribana korica jedne naranče
Naribana korica jednog limuna
1 žličica ekstrakta vanilije
200 g kristal šećera
21 g gustina
Preljev:
114 g tamne čokolade
1 žlica kokosovog ulja
2 žličice krupne (morske) soli
Dodatan savjet: Kako se torta hladi, može ispustiti višak vode. Da biste to spriječili, uvijek birajte punomasne verzije svih bitnih sastojaka i izvadite tortu iz pećnice dok joj je sredina još uvijek malo drhtava.
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175 °C i postavite rešetku na sredinu pećnice.
U blender ubacite fetu, grčki jogurt, slatko vrhnje, jaja, vaniliju i naribane korice naranče i limuna. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
U velikoj posudi pomiješajte gustin i šećer. Dobro umutite, pa ulijte u smjesu iz blendera i ponovo promiješajte da se sve sjedini.
Obložite kalup (18 cm) papirom za pečenje, zgužvan papir se lakše prilagođava obliku kalupa.
Smjesu za tortu procijedite direktno u pripremljeni kalup.
Pecite ju 30 minuta, zatim okrenite kalup za 180 stupnjeva i nastavite peći još 25–30 minuta, dok rubovi ne očvrsnu, a sredina i dalje ostane blago drhtava.
Kada je gotova, tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi na rešetki dok ne dostigne sobnu temperaturu. Zatim ju prebacite u frižider i ostavite da se potpuno stegne.
Ostavite tortu u frižideru najmanje 4 sata, idealno preko noći.
Otopite tamnu čokoladu, po želji dodajte žlicu kokosovog ulja da bi preljev bio tanji.
Skinite obruč s kalupa i pažljivo prebacite tortu na tanjur ili postolje za posluživanje. Odvojite papir s rubova torte.
Prelijte otopljenu čokoladu preko torte, ravnomjerno ju rasporedite.
Pospite vrh torte krupnom morskom solju.
Prije rezanja, nož potopite u vruću vodu i obrišite ga, tako će rezovi biti uredni.
Preuzeto s journal.rs
Foto: Instagram