Brza citrusna torta s čokoladom? Imamo recept za nesvakidašnji, ali preukusan kremasti desert
Brza citrusna torta s čokoladom? Imamo recept za nesvakidašnji, ali preukusan kremasti desert

Brza citrusna torta s čokoladom? Imamo recept za nesvakidašnji, ali preukusan kremasti desert

Kombinacija slatkog i kiselog u savršenom balansu? Citrusna feta torta je upravo to. Naša opsesija neobičnim desertima ne staje, a sada je na redu kombinacija mnogima omiljenog feta sira s citrusnim voćem (narančama i limunom) i tamnom čokoladom. Bogata, kremasta, a opet lagana i osvježavajuća, ova citrusna feta torta bit će vaš omiljeni go-to desert. Donosimo recept.

Sastojci

Cheesecake:

  • 200 g fete (jedan blok; može i 225 g)

  • 400 g punomasnog grčkog jogurta

  • 80 g slatkog vrhnja

  • 2 jaja (veličina L)

  • Naribana korica jedne naranče

  • Naribana korica jednog limuna

  • 1 žličica ekstrakta vanilije

  • 200 g kristal šećera

  • 21 g gustina

Preljev:

  • 114 g tamne čokolade

  • 1 žlica kokosovog ulja

  • 2 žličice krupne (morske) soli

Dodatan savjet: Kako se torta hladi, može ispustiti višak vode. Da biste to spriječili, uvijek birajte punomasne verzije svih bitnih sastojaka i izvadite tortu iz pećnice dok joj je sredina još uvijek malo drhtava.

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 175 °C i postavite rešetku na sredinu pećnice.

  2. U blender ubacite fetu, grčki jogurt, slatko vrhnje, jaja, vaniliju i naribane korice naranče i limuna. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.

  3. U velikoj posudi pomiješajte gustin i šećer. Dobro umutite, pa ulijte u smjesu iz blendera i ponovo promiješajte da se sve sjedini.

  4. Obložite kalup (18 cm) papirom za pečenje, zgužvan papir se lakše prilagođava obliku kalupa.

  5. Smjesu za tortu procijedite direktno u pripremljeni kalup.

  6. Pecite ju 30 minuta, zatim okrenite kalup za 180 stupnjeva i nastavite peći još 25–30 minuta, dok rubovi ne očvrsnu, a sredina i dalje ostane blago drhtava.

  7. Kada je gotova, tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi na rešetki dok ne dostigne sobnu temperaturu. Zatim ju prebacite u frižider i ostavite da se potpuno stegne.

  8. Ostavite tortu u frižideru najmanje 4 sata, idealno preko noći.

  9. Otopite tamnu čokoladu, po želji dodajte žlicu kokosovog ulja da bi preljev bio tanji.

  10. Skinite obruč s kalupa i pažljivo prebacite tortu na tanjur ili postolje za posluživanje. Odvojite papir s rubova torte.

  11. Prelijte otopljenu čokoladu preko torte, ravnomjerno ju rasporedite.

  12. Pospite vrh torte krupnom morskom solju.

  13. Prije rezanja, nož potopite u vruću vodu i obrišite ga, tako će rezovi biti uredni.

Preuzeto s journal.rs

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori