Mislim da i ptice na grani već znaju koliko volim bundevu, doslovno je cijelu jesen spremam na sve moguće načine. Najdraža mi je ipak u slatkim varijantama, pa vam danas donosim recept za odlične cimet rolice s tijestom od bundeve. Bundeva u dizanom tijestu mi je otkriće, bude baš jako mekano i prozračno, ma savršeno!
Recept za cimet rolice s bundevom
Sastojci:
-tijesto-
- 80 ml mlijeka
- 30 g maslaca
- 120 g pirea od bundeve
- 50 g šećera
- 1/2 žličice soli
- prstohvat muškatnog oraščića
- 1 jaje
- 7 g instant kvasca
- 330 g brašna
-punjenje-
- 80 g maslaca sobne temperature
- 100 g smeđeg šećera
- 2 žličice začina za medenjake
-preljev-
- 2 žlice otopljenog maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 4 žlice mlijeka
Priprema:
- Krenite od tijesta. Maslac otopite u mlijeku pa sve sastojke pomiješajte i miksajte spiralnim nastavcima za tijesto 10-ak minuta.
- Tijesto premijesite na pobrašnjenoj podlozi pa pustite da se diže.
- Kada se tijesto udvostručilo premijesite ga i razvaljajte u pravokutni oblik na pobrašnjenoj podlozi.
- Tijesto premažite maslacem i pospite mješavinom smeđeg šećera i začina za medenjake.
- Zarolajte s duže strane tijesta. Oštrim nožem razrežite 10 rolica.
- Rolice posložite u posudu za pečenje. Ostavite razmaka među njima jer će još narasti.
- Pustite rolice da se dižu još sat vremena pa pecite na 180 stupnjeva 25-30 minuta.
- Pomiješajte sastojke za preljev pa prelijte preko gotovih rolica.
-savjeti-
- Pire od bundeve dobijete tako što bundevu ogulite, očistite i skuhate ili ispečete u pećnici na 180 stupnjeva 20-ak minuta, pa izradite štapnim mikserom u glatku kremu.
- Dizanje tijesta možete ubrzati u pećnici na 50 stupnjeva.
- Ja sam koristila posudu za pečenje dimenzija 30×15 cm, ali i druge dimenzije će odgovarati.
- Nakon 15 minuta pečenja rolice prekrijte aluminijskom folijom kako ne bi previše potamnile na vrhu.
- Za preljev umjesto mlijeka možete koristiti i krem sir/ kiselo vrhnje/ vrhnje za šlag, a slobodno dodajte i malo cimeta.
Recept nam donosi Bruna Vučak s bloga YumYum Paradise. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Bruna Vučak