Chocolate chip cookies, odnosno, keksi s komadićima čokolade, jedna su od najpoznatijih američkih slastica. Prva ih je pripremila Ruth Graves Wakefield 1938., vlasnica popularnog odmorišta za turiste u Massachusettsu Toll House Inna, u čijem su restoranu keksi i nastali. U ponudi su imali kekse s karamelom i orašastim plodovima koje su služili sa sladoledom sve do jednog dana kada je Ruth u recept ubacila Nestlé čokoladu i kreirala Toll House čokoladni keks.
Recept se iste godine našao i u kuharici koju je Ruth objavila te ubrzo ušao u domove diljem Amerike. Godinu kasnije prava na recept i ime Toll House otkupio je brend Nestlé koji danas na poleđini pakiranja svojih čokoladnih kapljica, integralnog sastojka chocolate chip keksa, prenosi originalni recept.
Mekane kekse s komadićima čokolade danas možete pojesti u najrazličitijim slastičarnicama, prodaju se u trgovinama diljem svijeta, a na interneru ćete pronaći milijun recepata za njihove varijacije.
Danas vam donosimo recept poznate američke chefice Joanne Gaines, čija je kuharica Magnolia Table bestseller New York Timesa i veliki hit diljem svijeta. Za keksiće će vam trebati 15 minuta pripreme i manje od 15 minuta pečenja. Ispecite ih kod kuće i počastite se za kraj tjedna!
Chocolate chip keksi
Sastojci (za oko 40 keksića):
- 2 i pol šalice glatkog brašna
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1/2 čajne žličice soli
- 8 žlica maslaca (sobne temperature)
- 2 šalice smeđeg šećera
- 2 velika jaja
- 1 i pol čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 i pol šalica komadića čokolade
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. U zdjeli srednje veličine umiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol te odložite sa strane.
U drugoj zdjeli mikserom izmiksajte maslac i šećer na srednjoj brzini sve dok smjesa ne postane ‘lagana’. Dodajte jaja pa miksajte dok se ne sjedine. Zatim dodajte 1 i pol žličicu ekstrakta vanilije i opet sve izmiksajte.
Ugasite mikser i dodajte smjesu brašna, sode bikarbone i soli. Miksajte na srednjoj brzini dok se brašno ne umiješa, a zatim nekoliko sekundi prebacite na veću brzinu da se tijesto sjedini. Na kraju dodajte komadiće čokolade i na velikoj brzini miksajte 5 sekundi.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Velikom žlicom vadite tijesto i na taj način oblikujte kekse (ali nemojte ih spljoštiti). Pecite dok keksi lagano ne porumene na vrhu, oko 10-11 minuta.
Nakon što ste ih izvadili iz pećnice, ostavite ih da se potpuno ohlade prije konzumiranja. U metalnoj kutiji keksi mogu stajati do 3 dana.
Foto: Unsplash