Zimi nam buđenje i ustajanje iz kreveta uvijek nekako teško padaju. Dok se na prozoru sunce probija na horizontu šalica zimskog, toplog napitka je neophodna. Ako joj uz to pridružite i fini, zdravi doručak jutro će postati ritual kojem ćete se večer prije čak i veseliti. Pisali smo o posljednjem gastro trendu kojeg su objeručke prigrlili poznati, ali i svi oni koji u 2019. žele uvesti pozitivne promjene u život. Veganuary nas je inspirirao da potražimo jednostavne recepte za kreativne obroke koji će nas hraniti izvana i iznutra. U ovom receptu idealno bi bilo da koristite bijele chia sjemenke koje će se u kaši estetski ljepše stopiti. Ova namirnica poznata je i kao ‘superhrana’ zbog količine vitamina, minerala i antioksidansa koje sadrži.
Neodoljive zdjelice i staklenke zlatne boje privukle su nam pažnju, a kad smo pročitali sastojke poželjeli smo ih i sami napraviti. Zlatni puding je pravi holistički doručak u kojem ćete istinski uživati. Bundeva je sastojak kojeg u kuhinji gotovo svi imamo, a osim za juhe i glavna jela, lako se prilagođava i u slatkim receptima. Kremasta i slatka u kombinaciji s toplim začinima stvara savršenu kombinaciju. Odlično je to što svakog dana svoju porciju možete dodatno začiniti raznim voćem i dodacima za posipavanje. Prednost ovog doručka je da ćete ga moći pripremiti i dan ranije, pa ako vam je nezgodno ujutro kuhati kaše zlatni puding je pravi izbor za vas.
Zlatni puding za odličan početak dana
Sastojci:
- 1.5 šalica kokosovog ili bademovog mlijeka
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice kurkume
- 1/4 žličice muškatnog oraščića
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žlica kremastog maslaca od kikirikija
- 2 žlice meda
- 1 šalica kuhane butternut bundeve
- 1/2 šalice chia sjemenki
- 3 žlice zobenih pahuljica
** orašidi, voće, kokosov čips, sjeckana čokolada
Upute:
Bundevu skuhajte, izmiksajte i ostavite da se ohladi. U hladnjaku može stajati i do nekoliko dana pa ćete ju lakše unaprijed koristiti za pripremu doručka. Zob izmiksajte u blenderu te u zdjelici sjedinite sve sastojke i dobro izmiješajte pjenjačom. Maslac od kikirikija po potrebi zagrijati kako bi se lakše sjedinio s ostalim sastojcima. Sve osim chia sjemenki možete miksati i u blenderu, pa ih ubaciti na kraju. Sipajte smjesu u zdjelice ili staklenke s poklopcem i ostavite u hladnjaku nekoliko sati, idealno preko noći. Prije posluživanja posipajte omiljenim dodacima i voćem. Zlatni puding osvojit će vas bojom, ukusom i teksturom, uživajte u doručku.
Foto: Unsplash