U posljednje vrijeme bavimo se otkrivanjem gastro noviteta – u gradu i na jelovniku. Međutim, iako je vrlo zanimljivo istraživati novitete, ponekad je dobro vratiti se klasicima. Kada su u pitanju slatki klasici, nezaobilazan je cheesecake. O njemu smo pisali u različitim kontekstima. Uvijek nam je na vrhu popisa jela koja se moraju napraviti, a ovoga puta u središte gastro interesa stavljamo recept za cheesecake s makom. Inspiraciju za recept pronašli smo na Instagram profilu @muffinmunchies_.
Recept za cheesecake s makom
Sastojci
Baza
- 150 g hladnog maslaca (narezanog na kockice)
- 40 g šećera u prahu
- 210 g glatkog brašna
- 1 žumanjak
- 1-2 žličice ledene vode
Nadjev
- 100 g maka + 1 žličica šećera + 150 g mlijeka
- 500 g svježeg sira
- 200 g kremastog sira (namaza)
- 160 g šećera
- 4 jaja
- 2 vrećice vanilin šećera ili 2 žličice paste od vanilije
- 70 g ulja
- 1 žličica škroba
Završni sloj
- 2 kisela mlijeka
- 2 žličice šećera
- 1 žličica paste od vanilije
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema
Priprema je, unatoč mnogim sastojcima, ipak vrlo laka. Naime, za bazu najprije pomiješajte maslac, brašno i šećer, te dodajte žumanjak i sjedinite ih u tijesto. Ako je potrebno, dodajte jednu ili dvije žličice hladne vode. Ostavite bazu zamotanu u plastičnu foliju 30 minuta. Zatim, u kalup obložen papirom za pečenje prenesite smjesu. Ostavite je još jedan sat u hladnjaku. Pecite deset minuta na 180°C.
Zatim prelazimo na fil. Kuhajte mak sa šećerom i mlijekom nekoliko minuta, a zatim ga ohladite. Izmiksajte sir, kremasti namaz, šećer, vaniliju i ulje. Zatim dodajte jaja, jedno po jedno. Umiješajte ohlađenu smjesu od maka. Na kraju dodajte škrob i dobro promiješajte. Fil izlijte u bazu i pecite oko 50 minuta na 160°C. Ako su rubovi premekani, pecite još deset minuta.
Na cheesecake dodajte pomiješano kiselo mlijeko sa šećerom i vanilijom. Nakon toga, vaš kolač je gotovo gotov – potrebno ga je samo dopeći pet do deset minuta, a zatim ga ohladiti preko noći.
*Tekst je preuzet s portala Journal.rs
Foto: Instagram (@tinasosna, @muffinmunchies)