Cheesecake obožavamo, a ovaj s kremom od limuna ćemo isprobati već danas
Cheesecake obožavamo, a ovaj s kremom od limuna ćemo isprobati već danas

Cheesecake obožavamo, a ovaj s kremom od
limuna ćemo isprobati već danas

Ne postoji bolji način da započnemo jutro od grickanja ukusnog deserta. Cheesecake je popularna poslastica koja se sastoji od kremastog sloja na bazi sira, obično postavljenog na podlogu od mljevenog keksa ili kore od tijesta. Ova poslastica je poznata po svojoj bogatoj, glatkoj teksturi i može se pripremiti na različite načine, uz dodatak različitih okusa i preljeva.

Ova kombinacija je idealna za toplije mjesece, jer pruža lagani, osvježavajući desert koji osvaja svojim delikatnim okusom i aromom. Ovog puta otkrili smo recept za cheesecake koji uključuje limun i bjelanjake, a pronašli smo ga na Instagram profilu Erin Kyles. U nastavku otkrijte što vam je sve neophodno kako biste pripremili ovaj desert.

Recept: Cheesecake s limunom

Sastojci:

Kora

  • 42 g neslanog maslaca (tri žlice)
  • 60 g svjetlosmeđeg šećera 
  • 90 g višenamjenskog brašna 

Cheesecake

  • 150 g granuliranog šećera 
  • jedna žličica gustina (kukuruznog škroba)
  • korica 2 velika limuna
  • 450 g krem sira na sobnoj temperaturi
  • dva jaja
  • 110 g slatkog vrhnja
  • 40 g svježeg limunovog soka (tri žlice)
  • jedna žličica paste od vanilije

Preljev od limuna

  • dva žumanjka
  • 65 g granuliranog šećera
  • 40 g limunovog soka (tri žlice)
  • korica jednog velikog limuna
  • prstohvat soli
  • 28 g neslanog maslaca narezanog na kockice 

Krema od bjelanjaka

  • tri bjelanjka
  • 180 g granuliranog šećera
  • prstohvat soli
  • jedna žličica vanilinog šećera

Priprema:

Kora

Zagrijte pećnicu na 175 °C. Obložite dno i stranice odabranog kalupa papirom za pečenje. U maloj posudi za miješanje istopite maslac. Dodajte smeđi šećer i brašno i miješajte dok ne dobijete grudice tijesta. Utisnite tijesto na dno kalupa i sa strane i pecite 10 minuta. U međuvremenu počnite raditi fil za cheesecake.

Cheesecake

Dodajte šećer i gustin u posudu za miješanje srednje veličine. Stavite koru limuna u šećer, a zatim prstima utrljajte koricu u šećer. Dodajte krem sir i umutite smjesu dok krem sir ne bude potpuno gladak i bez grudica. Dodajte dva jajeta u posudu i umutite smjesu na maloj brzini. Dodajte gustu pavlaku, limunov sok i pastu od vanile. Ponovo umutite smjesu na maloj brzini samo dok ne postane glatka. Sipajte fil za cheesecake preko kore, a zatim nekoliko puta kucnite plehom o radnu površinu da biste uklonili zrak iz testa.

Napunite bilo koji veći pleh toplom vodom tako da popunite trećinu. Obmotajte folijom oko ivica i dna kalupa kako biste izbjegli mogućnost da voda uđe u njega. Stavite kalup s oprugom u veći pleh, a zatim stavite cijelu smjesu u rernu. Pecite 60-70 minuta. Ako kolač počne da rumeni na vrhu, nježno stavite komad folije preko tepsije tijekom ostatka pečenja. Kada je kolač potpuno pečen, isključite rernu i ostavite vrata malo odškrinuta s tortom u njoj jedan sat. Kada prođe sat vremena, pokrijte kolač i stavite ga u frižider da se stegne preko noći (najmanje osam sati).

Preljev od limuna

Dodajte žumanjke, šećer, limunov sok i koricu te sol u manji lonac. Miješajte smjesu snažno na srednjoj vatri dok se ne zgusne i ne dostigne temperaturu od najmanje 76 °C (otprilike oko tri minute). Maknite lonac s vatre i procijedite smjesu kroz sitnu cjediljku da biste uklonili pulpu. Odmah umutite maslac narezan na kockice dok se ne rastopi i smjesa postane potpuno glatka. Prebacite ovaj umak od limuna u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte je u frižideru dok ne budete spremni sastaviti cheesecake.

Krema od bjelanjaka

Kada budete spremni poslužiti cheesecake, napravite kremu. Prvo, obrišite posudu vašeg miksera limunovim sokom – to će vam pomoći da se oslobodite svih masnoća koje su se prethodno nakupile. Dodajte bjelanjke i šećer u tavu srednje veličine postavljenu na srednju vatru. Stalno miješajte smjesu dok ne dostigne najmanje 76 °C. Prebacite smjesu u posudu samostojećeg miksera s nastavkom za mućenje (alternativno možete koristiti ručni mikser, samo će potrajati duže). Umutite smjesu, a zatim dodajte vaniliju i sol. Nastavite miješati smjesu, a zatim prelijte cheesecake debelim slojem prethodno napravljenim limunovim preljevom te na vrh stavite kremu od bjelanjaka.

Učitati još
Zatvori