

Više od bilo kakvih novih restorana, veseli nas kada se otvori mjesto gdje se hrana priprema s ljubavlju. Otvorena kuhinja u koju možemo zaviriti i promatrati pripremu obroka, drugačija ponuda te svježa, domaća hrana pripremljena sa sezonskim namirnicama, recept je za mjesto koje će brzo privući znatiželjne i gladne goste. Upravo takav lokal otvoren je nedavno u centru Rijeke. Pasta bar 130 (Centotrenta) vrata je otvorio u starom gradu, nasuprot čuvenog bara Premier, pored crkve Sv. Vida.
Osim što ćete ondje pojesti dnevno svježu tjesteninu u jednom od nekoliko umaka iz ponude, možete promatrati cijeli proces nastanka jela. Isprobali smo ponudu i o detaljima bara 130 porazgovarali s vlasnikom Bojanom Gržentićem. Hype oko ovog mjesta je opravdan, vjerujte nam.



Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
130 (Centotrenta) Rijeka
Centotrenta bar otvoren je početkom rujna prošle godine, a zamisao je da uz to služi i kao show room i za prezentacije heklanja pašte. Gostima, ali i prolaznicima s ulice vidljiv je cijeli proces stvaranja pašte, kuhanja i serviranja.
Samim time htio sam da nas cijeli proces stvaranja i heklanja vrati u prošlost, u djetinjstvo, kada su naše none također ručno izrađivale paštu – govori nam Bojan.
Objekt je i multifunkcionalan, sve je na kotačima i brzo se transformira u prostor s dugačkim stolom koji prima 16 ljudi. Namijenjen je malim proizvođačima ili OPG-ovima koji se bave prehranom u bilo kojem smislu kako bi prezentirali sebe i svoje proizvode potencijalnim kupcima i promovirali svoj brend.




Naziv Centotrenta došao je zbog količine pašte koju serviramo na tanjuru, ali u realnosti gosti dobiju i koji gram više.
Tjedna ponuda
Ponuda jela mijenja se na tjednoj bazi, nikada nije definirana s nekim određenim stvarima. Svaki tjedan mijenja se ovisno o sezoni. Baziramo se uglavnom na lokalnim i dostupnim stvarima ovisno o periodu. U početku nam je bila namjera da ‘izbacimo’ oko 40 obroka na dan, ali radimo više od toga, zapravo više od 100 tanjura dnevno. U 16 sati zatvaramo, potpuno iscrpljeni – priča nam Bojan.


Naša tjestenina je posebna po tome što je svježa! Istog dana zamijesimo tijesto, svježe razvaljamo i heklamo. Prilikom heklanja potrebno je puno truda i vremena da napravimo određenu paštu i količinu. Ponekad ljudi ne razumiju da je to proizvedeno s rukom, bez velikih sakrivenih strojeva (jer smo svi u istoj prostoriji). Jedini ‘primitivni stroj’ je valjak za tjesteninu, i to ručni!

Umaci se baziraju na sezoni i lokalnosti. Niti jedan umak nije unaprijed napravljen, već se svaki radi na licu mjesta po narudžbi. Primjerice, trenutno su u aktualnoj ponudi tagliatelle s crnim tartufima, lazanje, špageti sa šalšom i ravioli s kremom od mlijeka i larda te koromačem te njoki s fondutom od grana padana i kaduljom, a u ponudi su bila i primamljiva jela poput raviola ricotta-limun i raviola s bakalarom.
Dostavu nemaju, jer rade sa svježom tjesteninom, a svakom gostu žele dati najbolje od te tjestenine – prilikom slanja dostave dobili bi loš proizvod. Ipak, ako želite u njihovom tjestenini uživati izvan lokala, moguće je osobno preuzeti paštu za van. Htjeli su biti dostupni široj publici, s ciljem da si svatko može priuštiti svježi, lokalan i sezonski obrok na bazi tjestenine. Raspon cijena jela je od 6 do 15 eura, što je zaista odlična cijena za takav obrok.
Ako tražite autentičan okus domaće tjestenine, pripremljene s ljubavlju i strašću, ovo je adresa koju ne smijete zaobići. Njihove lazanje i tagliatelle još ćemo dugo pamtiti…

Dodatne informacije
Adresa: Ulica Andrije Medulića 6, Rijeka
Radno vrijeme: od ponedjeljka do petka, od 10 do 16 sati
Instagram: 130 Centotrenta
Foto: Sanja Jagatić