Siječanj kao da je rezerviran za zdrave obroke, salate, smoothieje i razne detoksikacijske programe. I nas je tako ovih dana jako privukla jedna salata. Možda nije baš dijetalna, ali uvjereni smo da je najfinija koju ćete probati! Riječ je o salati od hrskavih krumpirića po receptu Kristine Štrige s foodie profila Cellulite Factory.
Hrskava krumpir salata
Sastojci:
- 550 g krumpira
- 2 žlice ulja
- 50 g parmezana, naribanog
- 1 žlica začina za krumpir
Umak:
- 2 stabljike celera (oko 300 g)
- 50 g slanine
- 150 g grčkog jogurta
- 2 žlice majoneze
- 1 žličica senfa
- 1 žlica začinskog bilja (svježeg ili sušenog; kopar, peršin, timijan)
- Sok i korica ½ limuna
- 1-2 žlice naribanog parmezana
Priprema:
- Zakuhajte lonac vode. Krumpir operite, ogulite i po potrebi narežite na polovice.
- Ubacite krumpir u vodu i kuhajte ga 25-30 minuta, odnosno dok ne postane mekan (vrijeme kuhanja ovisi o veličini krumpira). Kuhani krumpir ocijedite.
- Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Prebacite krumpire na lim i zdrobite pomoću drobilice ili čaše. Želite da vam budu što tanji, oko 3-5 mm debljine.
- Prelijte ih uljem, posipajte začinom i parmezanom te stavite u pećnicu na 15 minuta. Okrenite ga i pecite još 15 minuta.
- Za to vrijeme pripremite umak. Slaninu popržite na zagrijanoj tavi dok ne postane hrskava. Izvadite je na ubrus da se ocijedi višak masnoće te sitno nasjeckajte.
- Celer operite i nasjeckajte na kockice.
- U zdjelu dodajte grčki jogurt, majonezu, senf, začinsko bilje, koricu i sok limuna, parmezan, celer i slaninu te dobro promiješajte.
- Pečeni krumpir ostavite 10 minuta da se ohladi pa ga prebacite u zdjelu s umakom i dobro promiješajte.
Foto: Kristina Štriga, Instagram