Blagdansko vrijeme donosi poseban ugođaj u naše domove – miris kuhanog vina, cimeta, klinčića i, naravno, neizostavnih fritula. Ova jednostavna i omiljena slastica, koja se često povezuje s božićnim sajmovima i obiteljskim okupljanjima, ima posebno mjesto u srcima svih generacija.
Dovoljno je malo brašna, šećera, jaja i ljubavi da nastane desert koji budi uspomene na djetinjstvo i toplinu doma. No, ako ove godine poželite unijeti dašak raznolikosti u svoje blagdanske delicije, imamo savršen prijedlog – talijanske, odnosno venecijanske fritule poznate kao castagnole. Iako su na prvi pogled vrlo slične našim tradicionalnim fritulama, razlikuju se po jednom dodatku – siru ricotti.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Recept za castagnole s ricottom
Sastojci:
- 250 g ricotte
- 1 jaje
- naribana korica naranče ili limuna
- 50 g šećera
- 130 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- Po želji: malo ruma ili likera
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U dubokoj posudi pjenjačom dobro izmiješajte ricottu i jaje dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte naribanu koricu naranče ili limuna te šećer, a potom sve zajedno još malo izmiješajte. Postupno dodajte brašno, neprestano miješajući, i na kraju umiješajte prašak za pecivo. Po želji, u smjesu možete dodati malo ruma ili likera za dodatnu aromu.
Oblikujte male kuglice, a ako je potrebno, dodajte još malo brašna kako biste lakše oblikovali tijesto. U dubokom loncu zagrijte veću količinu ulja. Kuglice ubacujte u vruće ulje i pržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju, povremeno ih okrećući kako bi se ravnomjerno ispekle. Gotove castagnole izvadite na papirnati ručnik kako biste uklonili višak ulja, a zatim ih pospite šećerom u prahu.
Foto: iStock