Carrotcake točnije, torta od mrkve, jedna od omiljenih poslastica za tople dane. Lagana, ukusna i zdrava često dolazi u raznim verzijama i zahvaljujući mrkvi slatka je sama po sebi pa vam zaslađivači gotovo i ne trebaju. Na Instagramu smo pronašli i zanimljive varijacije u kojima se nalaze muffini i jedan slasan sendvič.
Dobrobiti mrkve za organizam dobro su poznate, a s razlogom glasi za jednu od najzdravijih namirnica na svijetu. Nutritivno bogata, a niskokalorična, idealna je za sve one koji su odlučili uravnotežiti prehranu i usvojiti zdrave navike bez odricanja. Bogata je vitaminom A i beta-karotenom koji dokazano djeluju na poboljšanje vida, kože i imunološkog sustava. Donosimo tri carrotcake recepta u kojima ćete svakim zalogajem uživati.
Carrotcake: torta od mrkve
Sastojci:
- 3 šalice mljevenih lješnjaka
- 1 šalica mljevenog kokosa
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žličica cimeta
- 1 žličica đumbira u prahu
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1/2 šalice sušenih brusnica
- 1 banana
- 2 žlice kokosovog ulja
- 2 šalice naribane mrkve
- 3 žlice meda
** grčki jogurt, svježe voće za ukrašavanje
Upute:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. U zdjeli izmiješajte sve sastojke, a bananu ubacite u blender pa sipajte pri kraju. U kalup za pečenje stavite papir pa izliti smjesu i peći 70 minuta na 200 stupnjeva. Ostaviti da se ohladi prije posluživanja, ukrasiti jogurtom i voćem.
Muffini s mrkvom i maslacem od kikirikija
Sastojci:
- 1/2 šalice od maslaca od kikirikija
- 3 mrkve (skuhati i izblendati)
- 2 žlice meda
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1/2 šalice mljevenih badema
- 1/2 šalice jogurta
- 1 jaje
- 1 šalica brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
Upute:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Mrkvu skuhajte pa ubacite u blender i izmiksajte. Zatim sve sastojke sjedinite u zdjeli i sipajte u nauljeni kalup za muffine. Pecite 20 do 25 minuta.
Pecivo za sendvič
Sastojci:
- 2 šalice glatkog brašna
- 2 šalice blendane mrkve
- 2 žlice praška za pecivo
- 1 žličica soda bikarbone
- 1 šalica bademovog mlijeka
- 1/2 šalice kokosovog brašna
- 3 žličice lanenih sjemenki (mljevenih)
- 1 žlica sezama (mljevenog)
- prstohvat soli
- 1 jaje
- 2 žlice kokosovog ulja
** ideje za nadjev: maslac od orašida, čips od kokosa, dimljeni losos, avokado, poširana jaja
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. U međuvremenu skuhajte mrkvu, napravite pire, a sjemenke ubacite u blender i usitnite. U zdjeli kroz sito prosijati brašno pa sve izmiješajte. Smjesu uliti u kalup obložen papirom i peći 30 do 40 minuta. Kruh dobro ohladiti prije rezanja, barem sat vremena, a još je bolji idućeg dana nakon držanja u hladnjaku.
Foto: Instagram