Cacio e pepe: Danas pripremamo ovaj jednostavan, kremasti talijanski klasik
Cacio e pepe: Danas pripremamo ovaj jednostavan, kremasti talijanski klasik

Cacio e pepe: Danas pripremamo ovaj
jednostavan, kremasti talijanski klasik

Vrijeme je za jedan recept za comfort food. Jedan takav je upravo pasta Cacio e pepe, popularan talijanski recept za tjesteninu sa sirom i paprom. Za pripremu ovog jela neophodno vam je svega četiri sastojka i oko dvadeset minuta vremena. Cacio je kolokvijalni izraz za sir, posebno u rimskoj kuhinji, gdje se odnosi na Pecorino Romano, ovčji sir s intenzivnim slanim okusom. Pepe znači papar, što se odnosi na svježe mljeveni crni papar, ključni sastojak ovog jela.

Odličan je prijedlog ako u hladnjaku imate dobro vino i volite ga konzumirati uz obrok. Mi vam savjetujemo da pri kupovini tjestenine za pripremu izaberete špagete one deblje vrste. Kako vas ne bismo više držali u neizvjesnosti, prelazimo polako na ovaj lagan i ukusan recept.

cacio e pepe

Sastojci za dvije osobe:

  • 160 g špageta (po mogućnosti debljih)
  • 100 g poluzrelog sira Pecorino Romano
  • 20 g ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • crni papar
Cacio e pepe_iStock

Priprema:

Skuhajte špagete u većoj količini blago posoljene ključale vode. U međuvremenu, u zdjelu dodajte naribani poluzreli Pecorino s žličicom crnog papra i dvije žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja. U zdjelu dodajte čašu vode u kojoj se kuhala tjestenina i pustite da se sir otopi i dobije kremastu teksturu. Ocijedite tjesteninu kada se skuha al dente i ostavite malo vode u kojoj se kuhala. Dobro promiješajte tjesteninu u zdjeli dok se ne sjedini sa sosom. Poslužite uz dodatak crnog papra.

Po želji dodajte svježi bosiljak i poslužite uz čašu omiljenog vina.

Cacio e pepe_iStock

Ako ste raspoloženi za još malo talijanskih recepata, ostavljamo vam i link za Gnudi – talijanska inačica za klasične njoke.

 

Članak je preuzet s portala Journal.rs

Foto: Pexels, Unsplash, iStock

Učitati još
Zatvori