Iako se tradicionalno peku u veljači za vrijeme karnevala, miris krafni iz pekarne širi se ulicama gotovo svakoga jutra. Krafne su jedna od omiljenih poslastica kojima mnogi započinju svoje jutro. Njihova povijest seže još do davne 1756. godine za vrijeme Austro-Ugarske monarhije kada su nosile naziv Berliner. Danas ćete ih pronaći u mnoštvo varijacija; krafne, krafli, krofne ili pokladnice. Tradicionalne krafne punjene pekmezom stari su klasik, no danas postoji mnogo ideja za pripremu maštovitih varijacija. Iako mnogi strahuju da zamijeniti mlijeko, maslac i jaja neće zadovoljiti okus pravih krafni ovaj recept uvjerit će vas u suprotno. Veganske krafne savršene su za sve one koji žele uživati u slatkoj poslastici bez grižnje savjesti, a u nastavku donosimo brzi recept.
Krafne po svijetu
Ovisno o zemlji u kojoj se rade, njihov oblik i okus podložan je promjenama. Tako su poznate u Americi donut krafne prepoznatljive po rupi u sredini, a prekrivene su raznim glazurama od čokolade, vanilije i šarenih jestivih mrvica. Francuzi pak krafne vole na kremastiji način pa su se dosjetili dva razdvojena dijela tijesta spojiti kremom od vanilije i tako su nastale princess krafne. Naše podneblje poznato je po fašničkim krafnama od dizanog tijesta, punjenim marmeladom od marelice, posipanih šećerom u prahu. Krafne se dobivaju prženjem u ulju pa mnogima ipak teško sjedaju na želudac. Vegani koji ne konzumiraju životinjske namirnice podjednako vole dobru krafnu pa su se dosjetili maštovitih kombinacija za bezbrižno uživanje u slatkom desertu.
VSlatki zalogaji uz poslijepodnevni čaj
Poslijepodnevno uživanje teško je zamisliti bez slatkog zalogaja. Brze veganske krafne iz vlastite kuhinje koje su gotove za 20 minuta. Osim štu su zdrave, jednako su ukusne pa čak i ako niste vegan jednostavno ih morate isprobati. Ideja za poslijepodnevo druženje uz čaj: napraviti nekoliko vrsta tako što ćete odvojiti smjesu u zdjelice. Za maštovite oblike, pecite ih u kalupu za mini krafne s rupom u sredini ili pak onom za muffine. Poigrajte se ubacivanjem različitih sastojaka i napravite maštovite varijacije vlastitih krafni. Žlica maslaca od kikirikija, sjeckana čokolada, datulje, bademi, mak, kompot od višnji i razno bobičasto voće savršeno se slažu u recept. Pečene krafne također možete umočiti u čokoladu ili glazuru po želji te posipajte sjeckanim pistacijem, lješnjacima ili orasima.
Sastojci:
- 1 šalica mlijeka (zobeno, rižino, bademovo)
- 1 mala crvena jabuka
- 1/2 žlice ekstrakta vanilije
- 4 žlice javorovog sirupa
- 1 žlica kokosovog ulja
- 300g brašna po izboru
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice kardamoma
- prstohvat soli
** dodatci po želji
Postupak:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za krafne premažite s malo kokosovog ulja. Jabuku ogulite i ubacite u blender dok ne dobijete kašastu teksturu. U zdjeli izmiješajte sve sastojke. Ako ubacujete bobičasto voće, učinite to na kraju kako se cijela smjesa ne bi obojila previše. Koristite li višnje iz kompota, dobro ih isperite i procijedite prije ubacivanja u smjesu. Pecite 10 do 15 minuta (ovisno o brašnu koje ste koristili), ostavite 5 minuta da odstoje prije nego ih vadite na pladanj.
Foto: Instagram