Miris domaće, kuhane sarme malo će koga ostaviti ravnodušnim. Čim kod kumica na gradskim tržnicama ugledamo kiselo zelje, znači da se u domovima diljem Hrvatske počinje pripremati – sarma. Jedno od omiljenih, tradicionalnih jela koja se pripremaju tijekom zimskih mjeseci, a posebice u blagdanskom razdoblju, ipak zahtijeva nešto dužu pripremu.
Riječ je o jelu od mljevenog mesa zamotanog u kiseli kupus, koji se dugo kuha u bogatom umaku, često s dodatkom suhog mesa radi dodatnog okusa. No, ako ste se zaželjeli ove zdrave i ukusne zimske delicije, a nemate puno vremena za pripremu, donosimo recept za brze sarme bez motanja.
Brze sarme bez motanja
Za sarmu je potrebno pripremiti mesno punjenje; u smjesu mljevenog mesa umiješaju se luk, riža, sol i papar, a zatim se smjesa stavlja u listove kiselog kupusa koji se motaju u rolice, odnosno sarmice. Kako u današnje vrijeme mnogi ne stižu pripremati obroke na tradicionalne načine, a željni su dobrih, starih okusa, postoje i brža rješenja.
U nastavku donosimo recept za otvorenu sarmu i za zapečenu sarmu u pećnici. Ako vam se jede sarma “na žlicu”, otvorena sarma je savršen, zdrav i ukusan obrok, a ono što vam ostane od ručka, vrlo lako možete pretvoriti u zapečenu sarmu!
Recept za brze sarme
Sastojci:
- 600 g kiselog kupusa
- maslinovo ulje za dinstanje
- 1 veća ili dvije manje glavice luka
- 500 g mljevenog mesa
- 150 g riže
- sol
- papar
- voda za podlijevanje
- lovorov list
- mljevena paprika
Za premaz za pečenje:
- 200 g kiselog vrhnja
- 1 jaje
- sol
Postupak:
- Na maslinovom ulju par minuta dinstajte luk, a zatim dodajte mljeveno meso.
- Meso dinstajte 5-6 minuta, pa mu dodajte sol, papar i mljevenu papriku pa dinstajte još par minuta.
- Kiselo zelje isperite pod mlazom hladne vode, a zatim ga narežite na tanke trakice i dodajte mljevenom mesu na tavu.
- Zalijte vodom, dodajte lovor i kuhajte na srednjoj vatri oko pola sata.
- Dodajte rižu i još malo vode, promiješajte i nastavite kuhati dok riža nije kuhana.
- Kada je kuhano, dobili ste “otvorenu sarmu”. Možete ju jesti takvu ili još zapeći u pećnici.
- Ako sarmu želite još zapeći u pećnici, pećnicu zagrijte na 200 C, sarmu prebacite u posudu za pečenje.
- Umutite jaje, kiselo vrhnje i malo soli te prelijte preko sarme. Pecite oko 30 minuta.
- Sarma će biti puna okusa, pa čak i ukusnija od one tradicionalne!
Foto: Pexels