Popularni američki kolač brownies poznat je po svom sočnom, čokoladnom ukusu. Ovisno o tipu i količini sastojaka koji se koriste, razlikuju se tri varijacije ovog deserta – fudgy, chewy i cakey. Također, za njegovu pripremu može se koristiti kako crna, tako i bijela ili mliječna čokolada. Mi se nismo mogli odlučiti, pa smo u današnjem receptu kombinirali sve tri vrste. Također, u skladu s blagdanskim duhom koji trenutno vlada, kolač dekoriramo upotrebom različitih sastojaka koji će dati oblik jedne od glavnih asocijacija na zimu – snjegovića.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Sastojci
(1) Brownies
- 150 g maslaca
- 150 g crne čokolade
- dva jajeta
- 220 g šećera u prahu
- 150 g brašna
(2) Salted caramel
- 150 g maslaca
- 30 g šećera u prahu
- 60 g javorovog sirupa
- jedna konzerva kondenziranog mlijeka
- čajna žličica soli
(3) Čokoladni preljev & dekoracija
- 300 g mliječne čokolade
- 18 kockica bijele čokolade
- 9 slanih pereca
- dekorativne mrvice za kolače
- glazura za pisanje od čokolade i karamele
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupjeva. Natrgajte crnu čokoladu na sitne komade i dodajte maslac, a potom ih stavite u mikrovalnu na 60 sekundi, odnosno dok se maslac i čokolada ne otope. U drugoj posudi sjedinite jaja i šećer sve dok ne nastane gusta smjesa. Pospite smjesu crne čokolade i maslaca u posudu s jajima i šećerom, dodaje brašno i pomiješajte. Ulijte smjesu u posudu na koju ste stavili papir za pečenje i ostavite u pećnicu oko dvadeset minuta. Browniesi bi trebali imati pukotine oko ruba, a sredina bi trebali biti mekani.
Dok se brownies baza hladi, krenite s pripremom slane karamele. U loncu na niskoj temperaturi, sjedinite maslac, šećer, javorov sirup i kondenzirano mlijeko. Poslije nekoliko minuta pojačajte temperaturu na štednjaku i miješajte 5 minuta, odnosno dok se karamela ne zgusne. Ovaj proces tipično je praćen pojavom balončića. Naposlijetku, dodajte žličicu soli.
Na ohlađene browniese izlijte slanu karamelu i rasporedite je tako da nastane ravnomjeran sloj. Ostavite kolač u frižideru na sat vremena. Za to vrijeme, napravite čokoladni preljev tako što ćete, nalik na prvi korak, izlomiti mliječnu čokoladu na djeliće i otopiti je u mikrovalnoj.
Nakon što ste browniese izvadili iz frižidera, izlijte čokoladu preko njega. Na kraju, od sastojaka za dekoraciju napravite oblike snjegovića prateći korake u Instagram receptu. Obratite pažnju na to kako ih pozicionirate – kada kolač isečete, na svakom komadu trebao bi biti po jedan. U slast!
*Članak preuzet sa Journal.rs.
Foto: Instagram @jessie.bakes.cakes