Kako nas sezona hladnijih dana poziva na bogatije ukuse i kreativnije recepte, često tražimo načine da jutarnje obroke učinimo malo drugačijim. Ovog puta donosimo nešto posebno – brownie kruh. Ovaj slatki doručak spaja mirisni, mekani kruh s jedinstvenim okusom kakaa i čokolade, recept smo pronašli na Instagram profilu @hercules_noble_food.
Sastojci:
Za tijesto
- 380 g brašna za kruh
- 250 g mlake vode
- 120 g kvasca
- 10 g soli
Za brownie smjesu
- pola šalice otopljenog maslaca
- trećina šalice kakao praha
- jedna šalica šećera
- opcionalno: jedna žlica kave
- opcionalno: jedna žličica ekstrakta vanilije
- dva mala jaja
- jedna žličica soli
- čokoladne mrvice (po želji)
Napomena: brownie smjesa se priprema bez brašna.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema:
Pomiješajte brašno i mlaku vodu, i ostavite da odmori najmanje jedan sat. Dodajte kvasac (120 g) i lagano miješajte metodom slap and fold oko minute. Ostavite tijesto da se odmori 20 minuta, pa dodajte 10 g soli i ponovite miješanje istom metodom. Dok tijesto odmara, pripremite brownie smjesu.
Brownie smjesa
Dobro pomiješajte otopljeni maslac, kakao prah, šećer, jaja, sol i, po želji, kavu i vaniliju. Odvojite trećinu ove smjese za kasnije dodavanje u tijesto, a ostatak koristite za kasniju pripremu.
Umijesite trećinu brownie smjese u tijesto dok ne postane glatko, dodajući malo brašna po potrebi da biste dobili pravu teksturu. Ostavite tijesto u toplom okruženju dva sata, rastežući i preklapajući ga svakih 30 minuta. Nakon dva sata, tijesto razvucite na suhoj površini i premažite ga trećinom preostale brownie smjese. Po želji, dodajte čokoladne mrvice i komadiće prethodno pripremljenog brownieja. Uvijte tijesto i ostavite ga od dva do tri sata, ovisno o sobnoj temperaturi. Formirajte tijesto u oblik kugli i ostavite da se odmori preko noći u hladnjaku.
Sljedećeg dana, zagrijte pećnicu na 220 °C. Stavite tijesto u pećnicu, napravite zareze na vrhu i poklopite. Pecite 25 minuta. U međuvremenu, dodajte brašno u preostalu brownie smjesu, kako biste dobili smjesu koja može da se koristi za dekoraciju. Nakon 25 minuta, otvorite pećnicu, dekorativno nanesite brownie smjesu i nastavite pečenje još 15 minuta na 200 °C.
Izvadite kruh iz pećnice i ostavite ga da se ohladi na rešetki jedan sat prije serviranja.
*Članak je preuzet s Journal.rs
Foto: Instagram (@hercules_noble_food, @tasty.twinsss, @eatwithdelou)