Jutro smo započele na najzabavniji mogući način – degustacijom pravih njujorških bagela! U Zagrebu je otvoren Brooklyn Bagel Co., prvi lokal koji prodaje prava, originalna bagel peciva s raznim punjenjima. Najpoznatiji street food u New Yorku definitivno su ova gusta, meka peciva s rupom u sredini. Užurbanim Njujorčanima su savršen i zasitan doručak na putu do posla, a za njima su ludi i turisti.
Na adresi Vlaška 12, na samom početku Europskog trga, dočekao nas je vlasnik Brooklyn Bagelsa, John Kent Pepper, i donio nam je friško pečene bagele. Porazgovarali o njegovoj poslovnoj priči, a otkrio nam je i u čemu leži tajna savršenog bagela.
Od New Yorka do Brača
John nam priča kako je život u hektičnom i bučnom New Yorku, nakon karijere u oglašavanju, zamijenio mirnim životom u Nerežišćima na otoku Braču. On i žena uživaju u tišini malog mjesta, a New York im uopće ne nedostaje. Jedino što mu je nedostajalo iz New Yorka, bila je njegova omiljena hrana, bagel peciva, koja u Hrvatskoj nije imao gdje nabaviti. Uz puno slobodnog vremena, bilo je logično da krene raditi svoje bagelse – i tako je, sasvim slučajno, ušao u novu, veliku poslovnu priču.
Njegovi bageli jako su brzo stekli puno fanova, pa se svaki idući korak u poslovanju samo logično nadovezivao na prethodni. Otvorio je pekarnu gdje je proizvodio bagele, a zatim su otvoreni i bagel shopovi u Splitu, Zadru, sada u Zagrebu, a svaki čas očekuje se i otvorenje onoga u Šibeniku. Bagele prodaje i hotelima i restoranima, a priželjkuje i još nekoliko franšiza po Hrvatskoj – i šire.
Naši bageli rađeni su ručno koristeći tradicionalne metode i najfinije sastojke—bez aditiva, konzervansa i umjetnih dodataka, dok naše brašno dolazi od poljoprivrednika slavonskih zlatnih ravnica.
Od hrane za radničku klasu do simbola New Yorka
Bagelsi potječu od židovskih zajednica u Poljskoj, a u New York su stigli sa židovskim imigrantima krajem 1800-ih. Smatrani su hranom za radničku klasu, a zbog pristupačnosti i praktičnosti brzo su postali popularni među Amerikancima i turistima. Često su se pojavljivali u filmovima, serijama i knjigama o New Yorku, što je dodatno pomoglo da steknu kultni status, a s vremenom su postali dio njujorškog identiteta. Danas ih jedu ljudi svih nacionalnosti i kultura, dok mnogi tvrde da su bagelsi iz New Yorka najbolji na svijetu.
Ova peciva prvo se kratko kuhaju u kipućoj vodi a zatim se peku, kako bi dobila prepoznatljivu koricu, a iznutra ostala meka. Posebna su i po tome što su puno gušće teksture od klasičnih peciva, tijesto je zbijeno, a dodaje se i ekstra gluten radi većeg stupnja elastičnosti koju svi vole kod bagelsa.
Koji bagel odabrati?
Kada stignete u Brooklyn Bagel Co., prvi zadatak je odabrati jedno od 6 bagel peciva – birati možete između klasičnog peciva, peciva sa sjemenkama sezama, sa sjemenkama maka, s češnjakom, lukom ili miksom svih dodataka, popularnim everything bagel seasoningom.
Kada ste odabrali pecivo, birate šmir, odnosno krem sirni namaz, a birati možete između klasičnog, obogaćenog povrćem, mladim lukom, lososom ili kombinacijom smokve i meda.
U ponudi je i 8 bagel sendviča; slanina, jaja i sir, losos, kremasti sir, luk i kapare, talijanski bagel sa salamom, mortadellom, mozzarellom, zelenom salatom, rajčicom i tapenadom od maslina, šunka-sir bagel s kiselim krastavcima, senfom i crvenim lukom, purica bagel sa šunkom, sirom, pečenom crvenom paprikom, majonezom, lukom i rajčicom, mortadella bagel s aiolijem od bosiljka, gljiva bagel s ukiseljenom mrkvom i Portobello gljivama te vegan bagel, s hummusom od cikle, namazom od rajčice i bosiljka te svježim povrćem.
Naš jutarnji odabir bio je slanina, jaje i sir, što se pokazalo kao pun pogodak za ukusan i zasitan doručak. Ako pak želite pravi New York style bagel, za početak odaberite onaj s lososom i krem sirom, ili, kako oni kažu, lox & cream cheese.
Ako ste pak za slatku opciju, možete birati između bagela s maslacem, bagela s čokoladom i bananom, onog s maslacem i džemom, te Snickers bagela s čokoladnim namazom, kikirikijem i karamelom. Dok ćete za slatki bagel izdvojiti 3 ili 4 eura, oni sa šmirom doći će 3,5 eura, a bagel sendviči između 4,75 i 7,50 eura.
Osim samih bagela, možete naručiti i vrećicu čipsa, kavu, sok ili gazirani napitak. U planu su i posebne, limitirane edicije bagelsa, pa tako za božićnu sezonu spremaju bagels s cimetom i grožđicama, koji ćemo svakako probati čim dođe u prodaju!
Dodatne informacije
Adresa: Vlaška 12, 10000 Zagreb
Radno vrijeme: svaki dan od 8:00 do 21:00
Instagram: Brooklyn Bagel Co.
Foto: Sanja Jagatić