![Probali smo istarska maslinova ulja BRIST-Olive koja je pohvalio i Gordon Ramsay](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/Brist-Olive-3.jpg)
![Probali smo istarska maslinova ulja BRIST-Olive koja je pohvalio i Gordon Ramsay](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/Brist-Olive.jpg)
Prošlog petka navečer, u ugodnom prostoru bistroa Broom44 na zagrebačkom Dolcu i predblagdanskoj atmosferi predstavljena su ekstra djevičanska maslinova ulja nove berbe brenda BRIST-Olive iz Vodnjana.
Lena Puhar O’Grady, koja u BRIST timu vodi prezentacije, edukacije i marketing, predstavila je svoj obiteljski biznis, ispričala priču o počecima i razvoju brenda, te provela uzvanike kroz tri od ukupno šest tipova ulja koje proizvode; jedno monosortno – ulje Vodnjanske Buže i dvije kupaže – blagog i intenzivnog okusa. Tijekom vođene degustacije, uzvanici su imali priliku naučiti pravilno kušati i opisati ulje i prepoznati karakteristike koje ukazuju na visoku kvalitetu ulja, kao što su svježina i bogatstvo aroma u mirisu, te uravnotežena gorčina i pikantnost u okusu.
![Brist olive oil](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/Lena-Brist-olive-oil-tasting-Broom-2022-male-0710-768x512.jpg)
![Brist olive oil](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/Lena-Brist-olive-oil-tasting-Broom-2022-male-0766-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/Lena-Brist-olive-oil-tasting-Broom-2022-male-0747-768x512.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/Lena-Brist-olive-oil-tasting-Broom-2022-male-0836-768x1152.jpg)
![Brist olive oil](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/Lena-Brist-olive-oil-tasting-Broom-2022-male-0755-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/Lena-Brist-olive-oil-tasting-Broom-2022-male-0795-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/Lena-Brist-olive-oil-tasting-Broom-2022-male-0799-768x1152.jpg)
Svako od tri ulja sljubljeno je s jednom vrstom sira istarske Mljekare Latus iz Žminja, uz foccacciu pekare Breadclub, a kušanje je zaokruženo soudough galette-om s kruškama, osmišljenom za tu prigodu od strane Janje Benić, poznate food-bloggerice koja djeluje pod profilom @janjolinka. Galette je poslužen uz kozji sir te karamel od kozjeg mlijeka Stancije Kumparička, uz nezaobilaznu kapljicu ulja Exclusive Selection, ograničenog izdanja napravljenog od probranih maslina sa stoljetnih stabala.
![Brist olive oil](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/Lena-Brist-olive-oil-tasting-Broom-2022-male-0815-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/Lena-Brist-olive-oil-tasting-Broom-2022-male-0850-768x1152.jpg)
Novoj berbi, koja je trenutak koji zaokružuje cjelogodišnji maslinarski trud, nazdravilo se posebnim “vinom za fešte” – Vin de Rosa od prosušenih bobica vinarije Babos iz Vodnjana koja njeguje tradicionalan način proizvodnje ovog vina tipičnog za Vodnjan.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/Lena-Brist-olive-oil-tasting-Broom-2022-male-0853-768x1152.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/12/Lena-Brist-olive-oil-tasting-Broom-2022-male-0720-768x1152.jpg)
Foto: Marina Ćosić