Lauba postaje prijestolnica najnježnijih vinskih kapljica: U petak ugošćuje 3. BregFest
Lauba postaje prijestolnica najnježnijih vinskih kapljica: U petak ugošćuje 3. BregFest

Lauba postaje prijestolnica najnježnijih vinskih kapljica: U petak ugošćuje 3. BregFest

U zagrebačkoj Laubi, kući za ljude i umjetnost, u petak će se održati treći BregFest, festival vina Bregovite Hrvatske.

Jedinstven je to vinski spektakl na kojem će posjetitelji moći kušati 350 različitih vina – kreacije više od 60 vinara Bregovite Hrvatske. Djelić je to razloga zbog kojih kraj novoga radnog tjedna treba proslaviti u Laubi.

BregFest

BregFest

U čašama će blistati mjehurići sjajnih pjenušaca, a kapljice vina nadmetat će se međusobno svojim bojama, mirisima i okusima. Posjetitelji će uživati u dobrom društvu i ugodnoj atmosferi, a vinari će sve koji žele doznati nešto više o vinu koje ih je očaralo, upoznavati s njegovim tajnama. Zajedničko ime tim je vinima „Priča sa sunčane strane brega“.

Vina na festival stižu s područja cijele Središnje bregovite Hrvatske, vinske regije koja obuhvaća vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja, Moslavine te Plešivice.

Vina Bregovite Hrvatske u ovom su stoljeću proživjela pravu renesansu! Naša vina osvajaju nagrade na slavnim svjetskim vinskim natjecanjima poput Decantera, a hrvatska vinska publika ima sve istančanije nepce. I sami smo si visoko podigli letvicu. U obiteljima školujemo enologe, unaprjeđujemo proizvodnju vina, uređujemo vinske podrume te uz njih razvijamo ugostiteljstvo i turističku ponudu. Voljeli bismo da vinoljupci upoznaju široku paletu vina koje Bregovita Hrvatska nudi – od svježih, lepršavih vina po kojima je prepoznatljiva, do onih odležanih kompleksnih aroma, kazao je Miroslav Polovanec, predsjednik udruge Bregovita Hrvatska i vinar vinarije Polovanec.

BregFest
Miroslav Polovanec

Bregovita Hrvatska nalik francuskoj regiji Champagne

Vinari će na BregFestu predstaviti svoja bijela, ružičasta i crvena vina slavnih svjetskih sorti vinove loze. S ponosom će rastakati i butelje svojih pjenušaca.

Naša Središnja bregovita Hrvatska ima savršene uvjete za proizvodnju pjenušaca. Vinogradi su posađeni na padinama, slično kao u francuskoj regiji Champagne, tlo pjenušcima daje mineralnost, a klima s dovoljno sunčanih dana svježinu. Sjajni pjenušci koje sada proizvodimo, tek su preteča velikih pjenušaca kakve ćemo zasigurno imati u budućnosti, rekao je Tomislav Bolfan, potpredsjednik Bregovite Hrvatske i utemeljitelj vinarije Bolfan Vinski Vrh.

Miroslav Polovanec
Tomislav Bolfan
BregFest

Kraljevstvo kraljevine 

Iako su se u Središnjoj bregovitoj Hrvatskoj sjajno udomaćile mnoge strane sorte vinove loze, vinari te regije posebnu pozornost pridaju očuvanju autohtonih sorti. Među najpoznatijim su njezinim autohtonim sortama škrlet, pušipel i kraljevina.

Došlo je do svijesti vinogradara i vinara, pogotovo u zelinskom kraju, da je kraljevina kao autohtona sorta dragulj koji treba čuvati i kojem se treba posvetiti. Većinu proizvodnje trebamo temeljiti na toj sorti po kojoj smo prepoznatljivi, a zahvaljujući kojoj kupcima i turistima kojih je sve više u kontinentalnoj Hrvatskoj, možemo ponuditi nešto čega nema nigdje drugdje u svijetu, kazala je Ivana Puhelek iz vinarije Puhelek Purek u Gornjem Psarjevu kraj Svetog Ivana Zeline u čijim vinogradima dominira kraljevina.

BregFest
Ivana Puhelek

Vinski događaj za pamćenje

BregFest je središnja manifestacija Bregovite Hrvatske koja se održava jedanput godišnje. Događaj je to koji vinari iščekuju s nestrpljenjem jer im pruža priliku da svoj rad predstave Zagrepčanima, zagrebačkim ugostiteljima i njihovim gostima, ali i da se vinari međusobno podruže. Naime, iza njih je nekoliko mjeseci napornog rada – berba grožđa, vrenje mošta te drugi zahtjevni postupci vezani uz početak proizvodnje vina u vinskom podrumu.

Građani će ulaznice za festival moći nabaviti na ulazu u Laubu po cijeni od 25 eura. Ulaznica posjetiteljima omogućuje neograničeno kušanje vina.

Festival će za posjetitelje biti otvoren u petak od 14 do 21 sat.

BregFest

Foto: Rikard Jadan i Ante Gudelj

Učitati još
Zatvori