Još samo jednom ovog adventa jedemo na Dolcu: Isprobali smo što nude i donosimo favorite
Još samo jednom ovog adventa jedemo na Dolcu: Isprobali smo što nude i donosimo favorite

Još samo jednom ovog adventa jedemo na Dolcu: Isprobali smo što nude i donosimo favorite

Ovog petka, 13. prosinca, održava se zadnje ovogodišnje blagdansko izdanje omiljenog street food festivala u Hrvatskoj, PLACe Marketa na Dolcu. U čarobnom blagdanskom ozračju, od 18:00 sati pa sve do ponoći, još ovog petka imamo priliku uživati u izvrsnim delicijama poznatih chefova i restorana, ali jednako tako i u božićnoj glazbi i, unatoč hladnom vremenu, vrlo zagrijanoj atmosferi!

Božićno izdanje PLACe Marketa

PLACe Market već dvije godine okuplja neke od najboljih domaćih ugostitelja i chefova te je postao omiljena gastro destinacija za građane i turiste. Obožavamo druženja na Dolcu u njihovoj organizaciji, ali moramo priznati kako je blagdansko izdanje u grad donijelo do sada neviđen ugođaj!

Place Market Dolac

Na Dolac dolaze Dubravkin put i chef Roko Nikolić te Pigeria Gudin i Sexy Cow iz Splita

Dubravkin put, drugi zagrebački restoran s Michelinovom zvjezdicom, nakon Noela koji je također redovan izlagač na Place marketu, ovaj će petak s chefom Tiborom Valinčićem gostovati na blagdanskom izdanju jedinog hrvatskog noćnog marketa. Dubravkin put pripremat će odojak i sarmu, odnosno trgani odojak u sourdough foccaci uz pesto od pistacija i badema, jabuku kuhanu u smeđem maslacu te creme fraiche. Sarma dolazi u obliku šiš-sarme iz kamado roštilja, s kremom od kulena crne slavonske svinje i espumom od sarme, a tu je i slatka „spicy apple carrot caramela“ odnosno biskvit od badema i mrkve, karamela, krema od jabuka te chantilly bijela čokolada, uz to posluživat će se i vrući koktel na bazi pelina i lješnjaka.

Chef Roko Nikolić dijelit će štand sa svojim prijateljima iz Splita, Pigeriom Gudin koja je napravila pravu malu revoluciju na Pazaru u Splitu svojim jelima od svinje. Chef Roko Nikolić pripremat će Scotch Egg – kuhano jaje umotano u meso kobasice, obloženo krušnim mrvicama.

Ono što je posebno zanimljivo je susret starih prijatelja iz Splita – Pigerie Gudin i Sexy Cowa, susret prasice i kravice. Sexy Cow najpopularniji je street food lokal u Splitu koji je već jednom gostovao u Zagrebu i za čije su ručno rađeni „wrapove“ odnosno tortille Zagrepčani čekali u nikad dužim redovima.

Na tržnicu Dolac vraća se i food bloger i influencer Vedran Bošković koji će pripremati zanimljive kobasice u pizza tijestu.  A tu je i po prvi puta štand artisan proizvoda od kave WellBean World koji će nuditi brojne slastice i koktele bazirane na kavi.

PLACe market Christmas

Osim navedenih tu su i neki standardni specijaliteti na Tržnici – odležani steakovi iz Meat the Kinga, tjestenina u kolutu parmezana iz Al Dentea, vrhunski Pad Thai iz Thai Thai-ja, gulaš od divljači i crni rižoto od chefa Vedrana Stojaneca iz Oui Chefa, kao i sushi, tempura kozice i gyoze iz SoHo sushija.

Uz vrhunsku klopu, tu su vrhunski topli kokteli, kuhano vino, kuhani gin i drugi blagdanski miksevi koji će nas ugrijati. Za atmosferu će biti zadužen DJ MM, a za one kojima će i dalje biti zima, tu će biti Iggy štand koji će prodavati mekane šalove i kape idealne za blagdanske poklone, ali i momentalno utopljivanje.

Kako nam je bilo prošlog petka?

Velik red ispred splitskog Artičoka, na čelu sa chefom Stipom Šušnjarom, dao je naslutiti da se ovdje priprema nešto posebno. Ekipa Artiočoka donijela je dašak mediteranskog štiha u srce Zagreba sa svojim ribljim hot dogom i fritulama od molom.

Sočne, meke i pune okusa, morske fritule su postavile jako visoku ljestvicu! Jednostavno su savršene okusom, teksturom, a i vrlo spretne za jesti “u hodu”.

 

Place Market
Place Market

Pigerija Gudin Zagrepčane je razveselila sa svojom ponudom raznih jela od svinje, a najpopularniji odabir definitivno je porchetta u sendviču. Ako ste jako gladni, ovo je pravi izbor jer je porchetta zasitna i vrlo ukusna, a sigurni smo da će vas i ugrijati.

Place Market

Uživali smo i u rižotu od pivca chefa Melkiora Bašića, koji je na licu mjesta kuhao, ali i velikodušno dijelio recept za sve one koji su oduševljeno dolazili pitati za poneki savjet! Genijalan rižoto završen je mljevenim slanim kukuruzom, što je oduševilo sve koji su probali njegov božićni specijalitet!

PLACE Market
PLACE MARKET
PLACE Market
PLACE Market

Tu je i pohana sarma s pogačom, premium quiche s briom i gljivama, slatke božićne palačinke Darling&Shegrtsa. O pohanoj sarmi su svi pričali, ali nas su apsolutno oduševile njihove palačinke.

Dolaze e u dvije kombinacije okusa; naranča i tamna čokolada te šljiva i bijela čokolada. Ako nas pitate, palačinke su bile najbolja slastica večeri!

PLACE Market
PLACE Market
PLACE Market
PLACE Market

Za jušno zaduženje Thai Thai priprema aromatičnu Tom Yum juhu s kozicama i čilijem, a osim njihovog već tradiconalnog, ali uvijek izvrsnog Pad Thaija, tu su i proljetne rolice s bananom i Nutellom.

PLACe Market
PLACe Market

Već svima poznat favorit PLACe Marketa, Al Dente, i ovog je božićnog petka gostima nudio svoje tjestenine iz koluta sira, tjesteninu s tartufima i Cacio e pepe.

PLACE market
PLACE market

Ljubitelje mesa i sočnih burgera mamili su odležani steakovi i burger sa štanda Meat the King, baš kao i crni rižoto, gulaš od divljači te čokoladne babke chefa Vedrana Stojaneca i njegove kućice Oui chef.

PLACE MARTEK
PLACE MARTEK
PLACE MARKET

Isprobali smo i fini buncek s kućice Buncek & Prosecco by Martin Reljanović, domaći buncek dolazi u mekom brioche pecivu, uz dinstani kiseli kupus i umak od hrena i senfa! Pravi zimski zalogaj možete upotpuniti čašom Prosecca!

SOHO sushi dolazi s gyozama (slanim i slatkim), kozicama u tempuri, blagdanskom sushi rolicom, ali i toplim sakeom.

Market Place Dolac

Za vruće koktele, izvrsno kuhano vino i sve što nas grije bio je zadužen PLACe market centralni bar – mi smo odabrali crno kuhano vino i kuhani gin!

PLACe market
PLACe market

Sveti Nikola, pokloni za djecu i božićna atmosfera

Na Dolcu su nas dočekali R’n’B ritmovi kombiniran uz blagdanske pjesme, a za atmosferu je bio zadužen DJ Kiki B. Cijeli je ugođaj bio poseban, blagdanski, a tome su pridonijele i lampice i ostali božićni ukrasi, koji su Dolac na jednu noć pretvorili u božićnu čaroliju.

A kako bolje obilježiti svetog Nikolu – nego dolaskom svetog Nikole na Dolac? Najmlađi posjetitelji od uživali su u dolasku Svetog Nikole s kojim su se mogli fotografirati, ali i naravno, koji im je dijelo prekrasne poklone.

Vidimo se ovaj petak, 13. prosinca na Dolcu od 18h, a onda opet tek na proljeće!

PLACE MARKET
PLACE MARKET
PLACE MARKET
Market Place Dolac
PLACe market Christmas

Foto: Anja Kukor, PR

Učitati još
Zatvori