Bliži nam se Božić, vrijeme kada je dom ispunjen toplinom, smijehom i mirisom tradicionalnih delicija. Blagdansko doba donosi sa sobom radost i očekivanja, ali i izazov pripreme svečanih jela. Ako tražite načine da uljepšate svoj Božić bez puno provedenih sati u kuhinji, na pravom ste mjestu. U nastavku vam donosimo brojne božićne recepte koji su ne samo neodoljivog okusa, već i iznimno jednostavni za pripremu. Idealni su za one koji uživaju u slasnim zalogajima, ali ne žele provesti cijeli dan u kuhinji. Također ovi recepti su savršeni za roditelje koji žele uključiti najmlađe u blagdanske aktivnosti, početnike u kuhinji, ili jednostavno za sve one koji žele uživati u blagdanskom raspoloženju bez dodatnog stresa.
Recepti su osmišljeni tako da učine vaše božićno kuhanje zabavnim, kreativnim, i prije svega, nezaboravnim iskustvom. S ovim vodičem, možete brzo i lako pripremiti ukusne božićne poslastice koje će oduševiti vaše najdraže. Od slatkih zalogaja koji se tope u ustima do slanih zalogaja savršenih za božićne večeri, svaki recept je odabran s ciljem da je brze i jednostavne pripreme.
Medvjedići u dekici
Sastojci:
- čokolada po izboru
- keksići u obliku medvjedića
- razvaljeno lisnato tijesto
- malo otopljenog maslaca (za premazivanje nakon pečenja)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Razmotajte tijesto na nepodmazan pleh. Dodajte kockicu čokolade i keksić po želji na tijesto. Pecite 10 do 13 minuta ili dok tijesto ne porumeni. Premazati s malo otopljenog maslaca nakon pečenja.
Čokoladni snjegovići
Sastojci:
- 1/3 šalice grčkog jogurta
- 3 žlice javorovog sirupa
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 šalica bademovog brašna
- 1 1/2 – 2 žlice kakao praha
Dodaci:
- bijela otopljena čokolada
- tamna otopljena čokolada
- nešto narančasto za nos (npr. kandirana naranča)
Priprema:
Pomiješajte mokre sastojke. Dodajte suhe sastojke i dobro promiješajte. Zarolajte u 8 većih i 8 manjih loptica. Umočite vrh svakog cake pop štapića u bijelu čokoladu, zatim zabodite veću kuglicu, ponovno umočite vrh štapića i dodajte manju kuglicu. Stavite na lim obložen papirom za pečenje. Ostavite u zamrzivaču 1 sat. Umočite u otopljenu bijelu čokoladu. Za oči, usta i gumbe upotrijebite tamnu čokoladu, a za nos komadić kandirane naranče. Čuvajte u hladnjaku.
Čokoladno božićno drvce
Sastojci:
- razvaljano lisnato tijesto
- Nutella
Priprema:
Premažite lisnato tijesto Nutellom te stavite još jedan sloj lisnatog. Narežite tijesto na tanke trakice. Zamotajte trakice u obliku božićnog drvca. Stavite na ukrasni štapić sa zvjezdicom.
Pizza božićno drvce
Sastojci:
- razvaljano lisnato tijesto
- umak od rajčice
- naribani sir
- šunka / panceta / kulen / pršut
Priprema:
Na prvi sloj lisnatog ravnomjerno razmazati umak od rajčice. Nakon toga dodati sir i šunku te po izboru ostale dodatke (panceta, kulen). Nadalje, stavite još jedan sloj tijesta te ga narežite na tanke trakice. Trakice zamotajte u obliku drvca i stavite na ukrasni štapić sa zvjezdicom.
Pizza snjegović
- umak od rajčice
- naribani sir
- kalamata masline
- mrkva
- šunka
Najbolja kora za pizzu bez glutena
- 1 1/2 šalice vode (360 ml)
- 11 g suhog kvasca (4 žličice)
- 2 žličice javorovog sirupa
- 1/2 – 1 žličica soli (po ukusu)
- 2 šalice višenamjenske mješavine brašna bez glutena koja sadrži psyllium ljuskice (480 ml)
- 2 žlice maslinovog ulja
Priprema:
Zagrijte vodu u mikrovalnoj pećnici na 42 stupnja (ili prema pakiranju kvasca). Pomiješajte kvasac s vodom. Dodajte javorov sirup i sol te promiješajte. Dodajte pola brašna i miješajte mikserom 2 minute. Dodajte ostatak brašna i miješajte još 2 minute. Na kraju dodajte maslinovo ulje i miješajte 1 minutu. Podijeliti na dva dijela. Zarolajte u ovalne oblike i režite u oblike božićnog drvca i snjegovića. Dodajte svoje nadjeve. Pecite na 220 C oko 15-20 minuta.
Kolačići od sobova
Sastojci:
- 2 jaja
- 1/2 šalice javorovog sirupa (120 ml)
- 1/2 šalice nezaslađenog maslaca od kikirikija (120 ml)
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/4 šalice nezaslađenog kakaa u prahu (60 ml)
- 1/3 šalice pšeničnog brašna (80 ml)
- 1 žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1/2 šalice komadića tamne čokolade (85 g / 120 ml)
Glazura:
- 3/4 šalice vrhnja za šlag (180 ml)
- 100 g tamne otopljene čokolade
Dekoracije:
- čokoladne kapljice
- brusnice
- mini pereci
Priprema:
Pomiješajte mokre sastojke zajedno te dodajte suhe sastojke i promiješajte. Ubacite čokoladne kapljice. Kolačiće pecite na 180 C oko 12 minuta. Ostavite ih da se ohlade. Ohlađeno umiješajte otopljenu čokoladu sa šlagom. Prelijte kolačiće glazurom i ukrasima. Čuvajte u hladnjaku.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Božićna drvca od sira
Sastojci:
- topljeni sir (po izboru)
- začini po izboru (npr. ljuskice crvene paprike, ružmarin, peršin, usitnjena panceta, usitnjena pistacija)
- štapići od pereca
Priprema:
Složite topljeni sir u obliku božićnog drvca, dodajte začine po izboru i stavite štapić od pereca kao ‘deblo’.
Napomena: Ovaj jednostavni specijalitet možete namazati na krekere, dvopek ili tost kako bi vam bilo ukusnije.
Kokos snjegovići
Glavni sastojci:
- 320 g zaslađenog kondenziranog mlijeka (1 standardna konzerva)
- 4 šalice (320 g) naribanog kokosa / dehidriranog kokosa, plus dodatni za valjanje
Sastojci za Dekoraciju:
- 3 žlice bijele čokolade ili bijelih bombona za topljenje, otopljene po potrebi
- 3 žlice crne boje za ukrašavanje
- 2 žlice narančaste boje za ukrašavanje
- 24 tanka štapića, duljine 5 cm svaki
- 12 crvenih slatkiša u obliku traka, duljine 13 cm svaki
Priprema:
Dodajte kokos i zaslađeno kondenzirano mlijeko u zdjelu. Miješajte mikserom dok se sve ne sjedini. Podijelite i oblikujte smjesu u oko 12 većih i 12 manjih kuglica (ove će biti tijela i glave snjegovića). Uvaljajte kokosove kuglice u još kokosa. Spojite svaku veću kuglicu s manjom. Na veće kuglice nanesite malo otopljene bijele čokolade i zalijepite manju kuglicu na vrh. Ostavite kokos snjegoviće da se stvrdnu na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku. Za dekoraciju, koristite vrećice za ukrašavanje ili čačkalice da nacrtate crne oči i gumbe na snjegovićima. Iskoristite narančastu boju za noseve. Ako želite, umetnite štapiće od pereca u snjegoviće da napravite ruke. Zamotajte vratove snjegovića crvenim slatkišima. Po potrebi koristite otopljenu bijelu čokoladu za ‘ljepilo’.
Dolazak blagdana ne mora nužno značiti sati i sati provedeni u kuhinji. Kroz ove jednostavne, ali ukusne recepte, pokazali smo kako možete stvoriti zabavne božićne delicije bez puno truda. Bilo da pripremate medvjediće u dekici, čokoladne snjegoviće, pizza božićna drvca ili božićna drvca od sira, svaki recept donosi dašak blagdanske čarolije u vaš dom. Idealni su za obiteljsko druženje, zabavu s djecom, ili za brzo impresioniranje gostiju. Neka ovi recepti budu vaša inspiracija za stvaranje toplih, veselih i ukusnih trenutaka ovog Božića.
Foto: Pexels, Instagram (@rainbownourushments)