Iako je prosinac najčarobniji mjesec u godini, osim lampica, mirisnih začina i veselih druženja, on ima i drugo lice. Sa svih su strana prisutna velika očekivanja – od kupovine poklona i ukrasa, pa sve do kuhanja i pečenja kolača. Mala veselja često postaju upravo ono suprotno, stres i muka. Zato predlažemo da smanjite popis obaveza i prepustite se nečemu u čemu ćete zaista uživati.
Za nas je to kreiranje malog umjetničkog djela, torte s medenjacima i kupolom, po receptu koji nam donosi Tanja Pastuović Klaić, poznata i kao Cookam i guštam.
Torta od mrkve s medenjacima i kupolom
Biskvit:
- 250 g brašna
- 50 g mljevenih lješnjaka ili oraha
- 20 g kakaa
- 2 žličice praška za pecivo
- 1,5 žličica sode bikarbone
- 2 žličice mljevenog cimeta
- prstohvat soli
- 3 jaja “L”
- 200 g šećera
- 80 g muscovado šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 180 ml ulja
- 80 ml mlijeka
- naribana korica
- 1 naranča
- 250 g naribane mrkve
Postupak:
- Dva kalupa promjera 22 cm obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180’C.
- U jednoj posudi pomiješajte brašno, lješnjake, kakao, prašak za pecivo, sodu i sol.
- U drugoj zdjeli mikserom umutite jaja, šećer, muscovado. Kad smjesa postane kremasta dodajte ulje i mlijeko pa postupno i smjesu s brašnom.
- Na kraju ručno umiješajte koricu naranče i naribanu mrkvu. Podijelite u dva kalupa, stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 25-30 min na 180-200’C.
- Ohlađene biskvite prerežite tako da dobijete 4 tanja biskvita.
Krema:
- 500 g mascarponea
- 200 ml vrhnja za šlag
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/2 naribane tonke
- 2-3 žlice šećera u prahu
- naribana korica 1-2 naranče
Sve sastojke stavite u zdjelu i miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Ohlađene biskvite premažite kremom, ukrasite tortu medenjacima i kupolom.
Kupola:
- 100 g isomalta
- 20 ml vode
Staviti u zdjelicu, zagrijavati do 150’C, maknuti s vatre, ohladiti na 120’C. Napuhani balon staviti na čašu, preliti preljevom i pustiti da se ohladi. Probušiti balon i dobivenu kupolu staviti na vrh torte. Ispod su isto medenjaci, malo lane i borići.
Recept nam donosi Tatjana Pastuović Klaić s bloga COOKam i guštam. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.
Foto: Vigor Klaić